Erişilebilirlik

Türkiye Kafkas İttifakı İstiyor


Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmayı yakından izleyen Türkiye, Moskova’nın da içinde olacağı bir Kafkas ittifakı kurulması için harekete geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bu yöndeki önerisini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a iletti. Erdoğan, ittifakta Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin de yer alması gerektiğini vurguladı.

Kafkaslar’da yaşanan gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı’nda kurulan kriz masası aracılığıyla izleyen, Rusya ve Gürcistan Dışişleri bakanlarıyla kurulan temaslarda her iki ülkeye de ‘sağduyu’ çağrısı yapan Türkiye, bölgede kalıcı barış için formül arıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmanın bölgedeki barışı tehlikeye soktuğunu gündeme getirmesinin ardından Ankara, uluslararası düzeyde bir ‘Kafkas ittifakı’ kurularak bölgede ‘kalıcı barış’ın kurulabileceği görüşünü geliştirdi.

Kafkaslar’daki çatışmalarla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, Balkanlar’dakine benzer bir ‘ittifak’ kurulabileceğini, “Kafkas ittifakı” denilecek bu ittifakın bölgede barışı sağlayabileceğini söyledi. Türkiye’nin bu önerisini BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la da telefonda paylaşan Erdoğan, Kafkas ittifakında Rusya dahil Amerika ve AB ülkelerinin de yeralması gerektiğini savundu.

Meşru silah satışı


Erdoğan, Rus basınında yer alan ve Türkiye’nin Gürcistan’a silah sattığını gündeme getiren haberleri de değerlendirdi. Türkiye’nin yalnızca Gürcistan’a değil birçok ülkeye silah sattığını belirten Erdoğan, bu satışların ‘normal ve meşru’ olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, Rusya’nın da birçok ülkeye normal yollardan silah sattığını hatırlattı. Kafkaslar’daki son gelişmeleri ‘çok kaygı verici’ olarak niteleyen Erdoğan, bölgede ateşkesin bir an önce sağlanması gerektiğini, diplomatik yollarla barışa ulaşılmasını istediğini anlattı. Erdoğan, Kafkaslar’daki gelişmelerle ilgili tüm düşüncelerini Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le de görüşeceğini dile getirdi.

Yoğun diplomasi


Çatışmaların başından beri tüm taraflarla yoğun bir telefon diplomasisi yürüten Türkiye’nin, çatışmaların dinmesi için çabaları sürüyor. BM Genel Sekreteri Ban-Ki Moon’la görüşen Erdoğan’ı, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili de telefonla aradı. Saakaşvili’nin bu görüşmede insani yardım konusundaki ihtiyaçlarını Erdoğan’a ilettiği belirtildi.

XS
SM
MD
LG