Erişilebilirlik

Türkiye'nin Girişimleri


Türkiye, Gürcistan'ın Güney Osetya bölgesindeki çatışmadan kaygı duyduğunu Rusya, Gürcistan ve Amerika dışişleri bakanlarına iletti.

Ankara'da, Dışişleri Bakanlığından yapılan iki açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bugün (Pazar) Gürcistan Dışişleri Bakanı Eka Tkeşelaşvili ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı.

İkinci açıklamada Babacan'ın Tkeşelaşvili ile ikinci kez görüştüğü, ayrıca Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la da bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Gürcistan'daki çatışmaların Kafkaslar'da istikrarı bozma eğilimi taşıdığına işaret edilen ikinci açıklamada, Ali Babacan'ın ilgili taraflarla teması önümüzdeki günlerde de sürdüreceği kaydedildi.

Babacan görüşmelerinde, Türkiye'nin, Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesinde çatışmaların tırmanmasından duyduğu kaygıyı dile getirdi ve bölgedeki güvenlik ikliminin önemli ölçüde bozulmasına yol açan çatışmaların Güney Kafkasya’nın barış ve istikrarına ciddi tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Bakan, çok sayıda sivilin de hayatını kaybettiği çatışmalardan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Türkiye'nin, çatışmalardan etkilenenlere insani yardım sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Babacan'ın telefon görüşmelerinde Türkiye'nin taraflara itidal ve sağduyu ile hareket etmeleri ve çatışmaya kalıcı bir çözüm getirmek amacıyla doğrudan görüşmelere başlamaları çağrısında bulunduğunu hatırlatarak, Gürcistan’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemini vurguladığı açıklandı.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la yaptığı görüşmede Güney Osetya’da bulunan biri yaralı 4 Türk gazetecinin durumunu da gündeme getirdi. Lavrov da bu konuda Rus tarafının gereken ilgiyi göstereceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG