Erişilebilirlik

Almanya'da Mühendis Açığı


Alman ekonomisinin sürekli gündeme gelen sıkıntılarından biri her ay biraz daha büyüyen kalifiye eleman açığı. Alman Ekonomi Enstitüsü ile Alman Mühendisler Derneği’nin ortak raporu, Almanya’da şu an 72 bin mühendise ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, hükümetin göç politikasını yumuşatmasını ve yurtdışından eleman gelmesini kolaşlaştırmasını istiyor.

Almanya’da nüfusun giderek yaşlanması ve çalışabileceklerin sayısındaki azalma ile ortaya çıkan darboğaz, buna paralel kalifiye elemanların son zamanlarda yoğun bir şekilde yurtdışına gitmesi ülkede özellikle ihtisas gerektiren alanlarda açığa yol açıyor. Alman ekonomisinin dinamosu olan Bavyera, Baden-Württemberg ve Kuzey Ren-Vestfalya gibi eyaletlerde eleman açığı başta nitelikli el sanayinde birçok branşda hissediliyor. En çok ihtiyaç duyulanlar ise makine ve elektronik mühendisleri. Kendi de inşaat mühendisi olan Avrupa Türk İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Recep Keskin, mühendis açığının geride kalan dönemdeki eğitim ve yanlış istihdam politikalarından kaynaklandığını belirtiyor.

Yaşanan bu duruma sevinenlerin başında üniversitelerin mühendislik bölümlerinde okuyanlar geliyor. Almanya’da yüksek okul sonrası, iş bulma oranı en yüksek olan öğrenciler, mühendislik fakültelerinde okuyanlar. Keskin, yalnızca mühendis değil, mühendisleri yetiştirecek elemanların da eksik olduğunu söylüyor.

Almanya’da yaşanan bu çıkmaza kısa vadede bir cözüm bulmak imkansız. Uzmanlara göre bu açığı kapatmak için tek seçenek dışarıdan kalifiye eleman göçü. Ancak Almanya kendini bir göç ülkesi olarak kabul etmediği ve iyi yetişmiş yabancılara da cazip olanaklar sunmadığı için, göç de tersine oluyor, Almanya elindeki elemanları da kaybediyor. Nitelikli eleman açığı kapatılamadığında dA Avrupa’nın ekonomik lokomotifi olarak kabul edilen Almanya’nın bu görevini yerine getirmesi ihtimali giderek azalıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG