Erişilebilirlik

7 Ağustos Amerikan Basınından Özetler


Türkiye'nin uluslararası politikada arabuluculuk işlevini hatırlatan Christian Science Monitor iç politikada da bir arabuluculuğun gerekli olduğunu vurguluyor. Gazete, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kapatmama kararının ardından AKP'nin laiklerle uzlaşması gerektiğini yazıyor:

"Anayasa Mahkemesi'nin kararı, İslamcılarla laikler arasındaki gerginliği ortadan kaldırmadı. Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu kutuplaşmayı arkasında bırakmasına katkı sağlayabilir. Bu konuda Erdoğan'ın atabileceği en önemli adım yeniden Avrupa Birliği üyelik müzakerelerine yoğunlaşmaktır. Ancak başka adımların da atılması gerekiyor. Örneğin dengeleri gözeten ve uygun denetim mekanizmaları içeren yeni bir anayasa farklı gruplar arasındaki güven bunalımının aşılmasını sağlayabilir. Erdoğan bütün vatandaşlarına ulaşıp laiklik ve İslam arasındaki farklılığı azaltabilirse, Türkiye dünyada çok daha iyi bir köprü işlevi görebilir."

Washington Post, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in anayasayı değiştirme girişiminin başarısız olmasının ardından ülkedeki özgürlükleri kısıtlayacak yeni bir hamleye hazırlandığını belirtiyor. Gazete, Chavez'in yayınladığı kararnamelerle kendi yetkilerini artırmak istediğini vurguluyor:

"Chavez, Aralık ayındaki referandum yenilgisinden sonra çelişkili açıklamalar yapmaya başladı. Çoğunluğun iradesini karşısına alarak kendi anayasasını uygulamaya sokmak istemediğini söyledi. Ancak kendi planlarından bir adım bile geri adım atmayacağını vurguladı. Geçmişte giriştiği başarısız darbe girişiminden sonra söylediği "şimdilik olmadı" sözünü tekrarladı. Ne demek istediği şimdi ortaya çıkıyor. Chavez'in iktidarı gasp etmesi, hem halktan ne kadar korktuğunu bir göstergesidir hem de Venezüella'daki demokratik muhalefeti güçlendirecek bir girişimdir."

New York Times, Guantanamo üssündeki ilk savaş suçları davasında yargılanan Usame Bin Ladin'in şoförü Salim Hamdan'ın teröre destek vermekten suçlu bulunmasını eleştiriyor. Gazete, Hamdan'ı yargılayan mahkemenin ve yargılama sürecinin adil olmadığını savunuyor:

"Amerika'nın terörizme ve teröre destek verenlere göz yummasını savunmuyoruz. Suçluların ağır biçimde cezalandırılmasına karşı çıkmıyoruz. Ancak, demokratik bir ülkede davalar adil kurallara göre görülmeli, yargıçlar hükümetten gelen baskılara göre değil, kanunlara ve delillere göre karar vermelidir. Bu standartları karşılamaktan çok uzak olan askeri mahkemeler, Amerika için kara bir lekedir."

USA Today de Amerikalı yetkililerin 2001 yılında şarbonlu mektuplarla beş kişinin ölümüne neden olan kişinin Bruce Ivins olduğu yönündeki açıklamalarını eleştiriyor. Gazete, geçen hafta intihar eden Ivins'in yargılanmadan suçlu ilan edilmesine karşı çıkıyor:

"Ivins'in intihar etmesi suçlu olduğu anlamına gelmez. Bu intihar aynı zamanda yetkililerin bütün ülkeyi paniğe sürükleyen şarbon ölümleriyle ilgili soruşturmayı sonuna kadar yürütmesini de engellememelidir. Şarbon saldırılarının yol açtığı onca paniğe ve olayın El Kaide'den değil ülke içinden kaynaklandığı yönündeki verilere rağmen, FBI bu davayı çözemedi. İyi bir savunma avukatı, Ivins'a yönelik suçlamalar karşısında iddia makamını zor durumda bırakabilir. Açıklanan deliller arasında şarbonlu mektupları Ivins'in gönderdiğini ortaya koyacak somut bir kanıt yok. Cevapsız kalan birçok soru işareti kafaları kurcalamaya devam ediyor."

XS
SM
MD
LG