Erişilebilirlik

Kalp Hastalarına Umut Veren Haber


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık yedi buçuk milyon kişi kalp hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Özellikle yaş ilerledikçe hem kadınlar hem de erkeklerde kalp hastalığı riski artıyor. Kalp krizi olasılığının yüksek olduğu erkek hastalar üzerindeki son araştırma kateterizasyon adı verilen yeni bir uygulamayı test etme amacıyla yapıldı. Araştırma bu uygulamanın kadın hastalar için de yararlı olabileceğini ortaya koydu.

Virginia Devlin’in beş kardeşi var. Kardeşlerinden bazıları kalp krizi geçirmiş, bazılarındaysa kalp hastalığı belirtileri görülmüş. Devlin, kalp sıkışması ve kolunda uyuşma gibi belirtiler hissedince bazı şeylerin yolunda gitmediğini hemen anlamış. Devlin, “Laboratuar sonuçlarına göre kalbimde hasar yok, ancak kalp hastalığı sınırına yaklaştığımın kanıtı olan bazı belirtiler var,” diye konuşuyor. Devlin’e kalp kateterizasyonu yapılıyor ve damarlarından birinin kısmen tıkanık olduğu görülüyor. Kateterizasyon sırasında stent adı verilen ince bir boru atardamara yerleştirilerek kanın daha rahat akması sağlanıyor.


Boston’daki Brigham Kadın Hastanesi’nden kardiyolog Michelle O’Donoghue kalp hastası olan 10 bin kadın ve erkek hastanın verilerini inceledi. Veriler kalp kateterizasyonunun erkek hastalarda olduğu kadar kadın hastalarda da etkili olduğunu gösteriyor. Dr. O’Donoghue yüksek risk kategorisine giren kadınların da bundan erkekler kadar yarar gördüğünü belirtiyor. Kalp krizi geçirmemiş olan ancak kalbe yetersiz kan gitmesi sonucu oluşan ve anjina adı verilen göğüs ağrısından şikayet eden kadın hastalarda ilaç tedavisi, kateterizasyondan daha etkili. Dr. Michelle O’Donoghue şöyle konuşuyor: “Bu hastaları tedavide kullanılan geleneksel yöntem, önce ilaç tedavisine başvurmak, kalp kateterizasyonu işleminiyse sadece semptomları devam eden ya da hastaneden ayrılmadan önce stres testi pozitif çıkan hastalara uygulamak.”

Doktor O’Donoghue kalp kateterizasyonu uygulanmayan kadın hastalarda başka sağlık sorunları da olduğunu söylüyor ve şeker hastası olan, tansiyonu ve kolesterolü yüksek kadın hastalara acil serviste kalp kateterizasyonu yapılması durumunda daha sonra komplikasyon görülme riskinin oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG