Erişilebilirlik

Çin'de Polise Saldırı: 16 Ölü


Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanan Çin’in Sincan bölgesinde bir karakola yapılan saldırıda 16 polis öldü 16 kişi de yaralandı. Çin resmi haber ajansı, iki saldırganın içinde bulundukları kamyonu sabah idmanı yapmakta olan polislerin üzerine sürdüğünü belirtti. Teröristler daha sonra el bombaları ve bıçaklarla polislere saldırdı. Saldırganlar olaydan hemen sonra polis tarafından tutuklandı. Çin Resmi haber ajansı, saldırıyı, Doğu Türkistan İslami Hareketi adlı örgütün gerçekleştirdiğini duyurdu.

Çin Xinhua ajansının haberine göre olay bu sabah Kaşgar kentinde meydana geldi. Bir çöp kamyonunu karakol yanında sabah koşusu yapmakta olan polislerin üzerine süren iki kişi, daha sonra el bombaları ve bıçaklarla polislerin üzerine saldırdı. Haberde 14 polisin vaka yerinde 2 polisin ise hastaneye sevk edilirken öldüğü, 16 memurun da yaralandığı belirtiliyor.


Resmi Xinhua ajansının haberinde, karakol baskını olarak nitelenen saldırıdan bölgeyi Çin işgalinden kurtarmaya çalışan Doğu Türkistan İslam Hareketi adlı Uygur örgüt sorumlu tutuluyor. Bölgeden gelen bazı haberlerde iki saldırganın yakalandığı belirtiliyor.

Emniyet yetkilileri, örgütün Olimpiyatlar öncesi eylem planladığı yolunda istihbarat almıştı. Saldırıyla ilgili olarak görüşleri sorulan Çinli Olimpiyat sözcüsü Sun Weide, olayın soruşturulduğunu belirtmekle yetindi.

Sözcü, Çin hükümeti ve Uluslararası Olimpiyat Komitesinin yarışların güvenlik içinde yapılmasına çok önem verdiğini söyledi. Çinli yetkililere göre, sadece bu yıl içinde ve çoğu Doğu Türkistan‘da olmak üzere birçok terörist hücresi ortaya çıkarıldı, 80’den fazla terörist tutuklandı. Güvenlik yetkilileri, yakalanan kişilerin Olimpiyat karşılaşmaları sırasında büyük kentlerde geniş çaplı eyleme hazırlandıklarını ve yabancı sporcu ve gazetecileri kaçırmayı planladıklarını ileri sürüyor. Olimpiyatların Cuma günü yapılacak açılış töreni için yaklaşık 100 bin polis ve asker görevlendirildi. Pekin'deki Tiananmen meydanında güvenlik artırıldı. Bütün ziyaretçilerin çantaları tek tek aranıyor.

Çin Polisi, geçen ay, Şangkay’da Olimyipatlara darbe vurmaya hazırlanan uluslararası bir terör örgütünün yakalandığını bildirmiş; ayrıca, Doğu Türkistan’da bağımsızlık yanlısı Uygurların uçak kaçırma girişimin son anda önlendiğini duyurmuştu. Çin’in çeşitli yerlerinde meydana gelen bombalı saldırıların sorumluluğunu da Türkistan İslam partisi adlı bir grup üstendi. Resmi adı “Uygur Özerk Bölgesi” olan Doğu Türkistan’ın nüfusu 16 milyon.

Nüfusun yüzde 47’sini Uygurlar, yüzde 37’sini ise Pekin hükümetinin bölgeye yerleştirdiği Çinliler oluşturuyor. Bölgede ayrıca az da olsa Kazak, Moğol, Kırgız ve Özbek de yaşıyor. Pekin hükümetinin bölgeye yerleştirdiği Çinlilerle nüfus dengesini kendi lehine çevirmek istemesi ve Uygurları zorla asimile etme çabaları yerli halkın şiddetle tepkisine yol açıyor. Çin, bağımsızlık yanlısı grupları terör örgütü olarak niteliyor ve hepsinin de el Kaide’yle bağlantısı olduğunu iddia ediyor.

Amerika’ya yapılan saldırılardan sonra Pekin hükümeti politikasını soruşturan her kişi ve grubun terörist olduğunu öne sürüyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerine göre, Çin hükümetinin Uygurların etnik kimlikleri ve kültürlerini bastırma girişimleri ve bu konuda gösterdiği hoşgörüsüzlük ve izlediği acımasız politika bölgede gerginliği arttırmaktan başka bir işe yaramıyor. Yabancı uzmanlara göre saldırının, Olimpiyatlar öncesi ve Doğu Türkistan'da her zamankinden çok daha fazla güvenlik tedbirlerinin alındığı bir sırada meydana gelmesi sembolik bir anlam taşıyor.

XS
SM
MD
LG