Erişilebilirlik

Alman Yetkililer AKP Kararından Memnun


Anayasa Mahkemesi’nin, AK Parti’yi kapatma talebini reddetmesi geride kalan hafta sonunda da gündemdeki konulardan biri oldu.

Almanya’da politikanın kalbinin attığı Berlin’de şu aralar siyasi kulislerde sessizlik hakim. Federal Parlamento’nun tatile girmesinden sonra, Başbakan Angela Merkel’de iki haftalık yaz iznini kullanmak üzere Kuzey İtalya’da bir dağ köyüne gitti. Diğer parti liderleri ve medyanın önde gelen isimleri de başkenti terk edenler kervanına katıldı. O yüzden Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkında verdiği kapatmama kararı normal bir zamandan daha az yankı yaptı. Başbakan Angela Merkel hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm üzerinden Anayasa Mahkemesi'nin kararından dolayı rahatlık duyduğunu ve bunu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiği bildirdi. Sosyal Demokrat Parti SPD lideri Kurt Beck konuyla ilgili konuşmazken, SPDli Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, karardan memnuniyet duyduğunu ifade etti ve hükümete AB yolunda gerekli reformlara devam etmesi çağrısında bulundu. SPD Türkiye Koordinasyon Kurulu Başkanı Gerd Andres ise, halkın oyları ile iktidara gelen bir parti ile ancak demokratik yöntemlerle mücadele edilebileceğini vurgulayarak, kararı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Yeşiller Partisi’nin önde gelen isimlerinden Jürgen Trittin Türkiye’nin AB müzakere sürecini dondurmak istemeye çalışanların bu kararla ret cevabı aldıklarını, AB’nin ülkedeki AB yanlısı güçleri desteklemesi gerektiğini ifade ederken, aynı partiden AP milletvekili olan Cem Özdemir karar sonrasında Türkiye’nin müzakerelerde daha güçlü bir konuma geldiğini savunuyor.

Yeşiller Partisi Eşbaşkan adayı da olan Cem Özdemir, bundan sonraki süreçte AB’nin Türkiye’ye olumlu ve net bir mesaj vermesi gerektiği görüşünde.

Öte yandan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Alman siyasetçi Günter Verheugen de AB ile müzakere sürecininin artıkTürkiye’deki reform hızına bağlı olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin modernleşme ve liberalleşme politikasını kararlıkla daha da ileriye götürmesi gerektiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG