Erişilebilirlik

Obama ve McCain'den Sert Çıkışlar


Seçim kampanyasını sürdüren Demokrat Parti Başkan adayı Senatör Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi John McCain’le yeni tartışmalara girdi. Adaylar bir haftadır ekonomi ve enerji politikaları konularında birbirlerini sert bir dille eleştirmekten kaçınmıyor.

Senatör Barack Obama hem Amerika, hem de dünyada yankı bulan yurtdışı gezisini tamamlayarak, memleketi Chicago’ya döndükten sonra kendisini yeni tartışmalar içinde buldu.

Obama’nın yurtdışı gezileri ilgi gördü, ancak bu, Demokrat adayın artı hanesine yazılacak mı? Time Dergisi yorumcularından Mark Halperin şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Obama medyada büyük ilgi gördü. Gezisi Cumhuriyetçileri korkuttu. Ama bu gezi seçmenleri de etkiledi mi, söylemek için henüz erken.”

Cumhuriyetçiler Obama’ya sert bir şekilde yükleniyor. Senatör John McCain, televizyonda yayınlanan reklamında Obama’yı magazin kapaklarına çıkan ünlülere benzetiyor ve şu soruyu soruyor: “Obama dünya çapında şöhret oldu. Ama bu ülkeyi yönetmeye hazır mı?"

McCain, bir başka klipte de Berlin’deki konuşmasını 200 binin üzerinde Alman’ın izlediği Obama’yı Almanya’da yaralı Amerikan askerlerini ziyaret etmemekle suçluyor. McCain, “Spor yapmaya zaman ayırdı, ama yaralı askerleri ziyaret etmedi. Neden? Çünkü kameralar içeri alınmadı,” diyor. Ancak McCain’in Almanya’da çekildiğini söylediği görüntüler, aslında birkaç gün önce Kuveyt’teki bir üste çekilmişti.

Artan benzin fiyatları da iki adayın kampanyalarına konu oldu. McCain ve Cumhuriyetçiler, denizde petrol aranmasına izin verilmesini istiyor. McCain, “Açık denizde petrol aramalıyız. Obama’nın buna karşı olması üzücü,” diyor.

Obama, bu yöntemin petrol fiyatları aşağı çekeceğine inanmıyor. Demokrat aday, Bush yönetimi ve Cumhuriyetçileri yaklaşmakta olan tehlikeyi görmezden gelmekle suçluyor:

“Alternatif enerji kaynakları ve verimli enerji kullanımına yatırım yapsak, bu fiyat artışlarından daha az etkilenirdik.”

İki başkan adayı da orta sınıftan alınan vergileri yükseltmeme sözü verirken, kendi ekonomik planlarının daha iyi olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG