Erişilebilirlik

Ehud Olmert Yeniden Sorgulandı


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, hakkındaki rüşvet iddialarıyla ilgili olarak polis tarafından dördüncü kez sorgulandı.

Olmert, Amerikalı işadamı Morris Talansky’den yasadışı kampanya yardımı almakla suçlanıyor.

Polis ayrıca Başbakan Olmert hakkında, Kudüs belediye başkanıyken seyahat masraflarını kabarttığı iddialarını inceliyor.

Olmert suçlamaları reddediyor, liderliğini yaptığı Kadima Partisi’nin 17 Eylül’deki kurultayında yeni lider seçildikten sonra istifa edeceğini açıkladı.

Olmert’in istifa edeceğini açıklamasının ardından muhalefetteki Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu da erken seçim çağrısında bulundu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında bir kere daha sorgulandı.

Mali Şube müfettişlerince yapılan bu dördüncü sorgulanamın 2 saat sürmesi beklenirken yaklaşık 3,5 saat devam etti. Polis bu soruşturmada , Olmert'e , yurtdışı gezi giderlerini sponsorlara iki kez faturalandırdığı iddialarına dair deliller sundu. Başbakanın ayrıca Amerikalı Yahudi işadamı Morris Talansky'den seçim kampanyaları sırasında "zarf içinde" aldığı öne sürülen paralarla ilgili olarak da ifadesine başvuruldu.

Polise göre bu olaylar Olmert Başbakan olmadan önce Kudüs Belediye Başkanı iken gerçekleşti. Ancak İsrail Başbakanı tüm bu iddiaları reddediyor.

Suçsuz olduğunu her fırsatta dile getiren Olmert yine de baskılara dayanamayarak Eylul ayında partisinin genel başkanlık seçimlerine aday olmayacağını duyurmuştu. İsrail Başbakanı yeni genel başkan seçilir seçilmez de görevden istifa edecek.

İsrail günlük gazetelerinden Jerusalem Post editorü David Horowitz Olmert hakkında İsrail halkının kararını en son 2 yıl önceki Lübnan Savaşı sonrasında verdiğini söylüyor.

"İsrail halkının Olmert için ‘biliyoruz ki suçlu’ dediğini sanmıyorum ancak kamuoyu Başbakan hakkındaki kararını zaten 2 sene önceki Lübnan Savaşı sonrasında verdi. Savaşın kötü idare edilmesi ve istenen sonucun alınamaması sonrasında güvenilirliğini kaybetti” diyen Horowitz Başbakanın görevini yolsuzluk skandalları ile uğraşmaktan dolayı tam olarak yerine getiremediği kanaatinde.

Olmert ‘in görevi bırakacağını açıklamasının ardından İsrail medyası ardı ardına kamuoyu yoklamaları yayınlıyor. Başbakanlarının bu tür iddialar ile sorgulanıyor olmasından rahatsız olduklarını açıkça ifade eden halkın yüzde 80 den fazlası ise istifa kararının en doğru hareket oldugu görüşünde.

Öte yandan polis soruşturmasının son hız devam edeceğini açıklayan polis kaynakları muhtemelen bir ay içinde tüm sorgulamaların sona ereceğini ve bu süre sonunda Başbakan hakkında savcılığın bir iddianame sunacağını ifade ediyor.

XS
SM
MD
LG