Erişilebilirlik

Amerika'nın Özgürlük Gündemi


Amerika'nın Özgürlük Gündemi
Amerika'nın Özgürlük Gündemi

Amerika’nın özgürlük gündeminin en temel taşlarından biri, insan haklarının tüm dünyada yaygınlaştırılmasıdır.

Başkan Bush, özgür devletlerin görevinin, dünyadaki zorba yönetimleri silah bırakmaya zorlamak ve özgürlükleri için mücadele edenleri güçlendirmek olduğunu söyledi.

Amerika, İran, Suriye, Sudan ve Zimbabve gibi ülkelerdeki zorba yönetimlerin insan hakları ihlallerine daima karşı çıktı. Washington, dostça ilişkiler içinde bulunduğu Mısır, Suudi Arabistan ve Çin’i de insan hakları ihlallerinden dolayı sık sık eleştirdi. Başkan Bush, bu kararlılığa bağlı olarak, Mısır’da Ayman Nur, Burma’da Aung San Su Kyi, Küba’da Oscar Biscet ve Suriye’de de Riyad Seif’in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Özgürlükler için mücadele veren ve unutulmaması gereken başkaları da var. Bunlar arasında Küba hükümetini eleştiren ve bir kampta tutulan Normando Hernandez Gonzalez, Beyaz Rusya’da, Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko’yu cesurca eleştirdiği için hapse atılan Aleksander Kozulin de bulunuyor.

Yıllardır Amerika’ya, dünyada özgürlük arayan binlerce rejim aleyhtarı sığındı. Bunlardan İranlı Manuşer Muhammedi yedi yıl İran’ın meşhur Evin cezaevinde yattı, işkence gördü ve kardeşinin ölümüne tanık oldu. Muhammedi 2006 yılında İran’dan kaçmayı başardı. Ço Jin Hiya adlı Kuzey Koreli de aile üyelerinin açlıktan ölmesine tanık oldu. Çin’e kaçan Ço’ya Amerika 2008 yılında sığınma hakkı verdi.

Başkan Bush, tüm üst düzey Amerikalı yetkililerden, ellerinden geldiğince, demokratik olmayan ülkelerdeki rejim muhalifleri ve demokrasi savunucularıyla teması korumasını istedi. Bush, Amerika’nın özgürlük isteyenlere daima destek verdiğini, insan haklarını ihlal edenleri vicdan hesaplaşmasına sokmaktan asla çekinmeyeceklerini bildirdi.

XS
SM
MD
LG