Erişilebilirlik

31 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Anayasa Mahkemesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi hakkında kapatmama kararı verdiğini, ancak ciddi bir uyarıda bulunduğunu yazıyor. Haberde, mahkemenin verdiği bu karara rağmen Türkiye'de siyasi gerginliğe yol açan temel meselenin hala çözülmediği vurgulanıyor:

Liderleri, dini bütün Müslümanlar olan Adalet ve Kalkınma Partisi ile muhalefet partileri, yargı ve ordudan oluşan laik kurumlar arasındaki karşılıklı şüphe devam ediyor. Uzmanlar, başörtüsü konusundaki tartışmaların, derin çelişkilerle dolu Türkiye'deki bölünmüşlüğün yansıması olduğu görüşünde. İstanbul kafelerinin bahçelerinde askılı bluzlar ve yüksek topuklu ayakkabılar giyen kadınlarla kara çarşaflı kadınlar yan yana oturuyor. Cumhurbaşkanının ve başbakanın eşleri, başörtüsü kullandıkları için askeri tesislere giremiyorlar. Tarihi camilerin biraz ötesinde eşcinsellerin gittiği barlara rastlamak mümkün. Siyaset bilimci Ali Çarkoğlu'na göre, Türkiye'nin bir uzlaşma ve tartışma sürecinden geçmesi gerekiyor.

New York Times ise Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kapatmama kararıyla, Türkiye'nin siyasi bir kargaşa ortamından kurtulduğunu yazıyor. Haberde, verilen bu kararla laik devlet yapısı ile AKP arasındaki kavganın da sona erdiği belirtiliyor:

Anayasa Mahkemesi'nin kararı Mart ayından bu yana Türk siyasi yaşamını felç eden çözümsüzlüğe son verdi. Bu karar, daha dindar bir toplum isteyenlerle İslamiyet'e daha fazla rol verilmesinin laik yaşam biçimini tehlikeye sokacağını savunanlar arasındaki sert kutuplaşmayı da azaltacak bir nitelik taşıyor. Kararda, herkesi tatmin edebilecek unsurlar mevcut. Hem siyasi ortamı yumuşatıyor hem de en katı laiklik yandaşlarının bile zafer olarak yorumlayabileceği bir içerik taşıyor. Mahkemenin kararı, Başbakan Erdoğan açısından, laik seçkinlere mesafeli duran ancak AKP'nin başörtüsü girişiminden de rahatsızlık duyan liberal kesimle arasındaki sorunları çözmesi için yeni bir fırsat sunuyor.

Washington Times ise Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatmama kararının, İslamcı grupların siyasi yaşamda daha etkin rol oynamak istediği birçok Müslüman ülkede yansımaları olacağına dikkat çekiyor. Haberde, kararın Avrupa Birliği tarafından da memnuniyetle karşılandığı vurgulanıyor:

AKP ile yargı ve ordu arasında süren gerginliğin ardından kapatma davasının da açılmasıyla ortaya çıkan siyasi belirsizliğin bedeli ağır oldu. Geçen yıl 20 milyar Dolar'ı bulan doğrudan yabancı yatırımlar bu yıl 6 milyar Dolar'da kaldı. AKP'nin tek hatası, üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakmayı amaçlayan başarısız girişimi değildi. Yönetimdeki başarısı nedeniyle AKP'ye oy veren merkezdeki birçok seçmen de, reformların kesintiye uğramasından dolayı hayal kırıklığı yaşadı.

USA Today tütün ürünleriyle ilgili düzenlemelerin Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'e verilmesi yönündeki Kongre kararını destekliyor. Gazete, bu düzenlemeyle sigaraya karşı daha etkin bir mücadele verilebileceğini vurguluyor:

Mezarlıklar, tıpkı diğer tehlikeli ürünler gibi sigaranın da niçin bir düzenleme altına alınması gerektiğini kanıtlayan ölülerle dolu. Ancak, bu düzenlemenin yürürlüğe girip girmeyeceği hala belirsiz. Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen düzenlemenin Senato'dan da geçmesi bekleniyor. Ancak danışmanları Başkan Bush'tan düzenlemeyi veto etmesini isteyeceklerini söylüyorlar. Bush, böyle bir veto kararını imzalamadan önce iyi düşünmelidir. Kongre'nin tütün ürünlerini düzenleme konusunda 2004 yılındaki başarısız girişiminden bu yana bir milyon 800 bin çocuk sigaraya başladı. Yeni bir düzenleme için 21 yıl daha geçmesini beklemek kabul edilemez bir durumdur.

XS
SM
MD
LG