Erişilebilirlik

AKP Kapatılmadı, Para Cezası Aldı


Anayasa Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisinin kapatılmamasına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkeme üyelerinden altısının partinin kapatılması, dört üyenin kapatılmayıp devletten aldığı Hazine yardımının kesilmesi yönünde oy kullandığını bildirdi.

Kılıç, kendisinin ise ret oyu kullandığını açıkladı.

Partinin kapatılması için mahkeme üyelerinden yedisinin evet oyu vermesi gerekiyordu.

Karar, Ankara'daki Adalet ve Kalkınma Partisi merkezi önünde toplanan parti yandaşlarınca sevinçle karşılandı.

Amerika Dışişileri bakanlığı, Anayasa mahkemesinin aldığı kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada Türk demokrasisine güvendiklerini tekrarladı.

Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, Ak parti hükümetiyle yakın, iyi çalışma içinde olduklarını belirterek, kararın Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerine yeni bir canlılık getirmesini diledi.

Sözcü, Türkiye'nin anayasası ve laik demokrasisi temelinde siyasi ve ekonomik reformaları sürdürmesi çağrısında da bulundu.

Anayasa Mahkemesi, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması için açılan davada son sözü söyledi ve partinin kapatılmamasını kararlaştırdı. AKP'nin sadece hazine yardımından 1/2 oranında yoksun bırakılmasına karar verdiklerini söyleyen mahkeme başkanı Haşim Kılıç, kararın AKP için 'ciddi bir ihtar' niteliği taşıdığını duyurdu.


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmakla' suçlayıp, AKP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne 14 Mart'ta açtığı dava, AKP lehine bir kararla sonuçlandı. Davayı 28 Temmuz'da görüşmeye başlayan Anayasa Mahkemesi, üç günlük mesainin sonunda davayla ilgili kararını netleştirdi. Anayasa uyarınca, partinin kapatılması için 11 kişilik mahkeme heyetinin 7'sinin oyu gerekiyordu. Ancak, 'kapatma' isteyenlerin sayısı 6'da kaldığı için, kapatma kararı çıkmadı. 11 üyeden sadece Başkan Haşim Kılıç'ın 'kapatılmasın' diyerek oy kullandığı belirlendi. Mahkemenin diğer 4 üyesi ise AKP'nin hazine yardımından yoksun bırakılmasını istedi.


Mahkemenin kararını ve üyelerin ne yönde oy kullandığını açıklayan Başkan Haşim Kılıç, oy dağılımı sonunda partinin kapatılması için gereken çoğunluğa ulaşılamadığını kaydetti ve kararın mahkemenin hazine yardımından yoksun bırakılması yönünde olduğunu duyurdu. Kapatma kararı olmadığı için aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu 71 parti yöneticisi için siyasi yasak kararı alınamadığını da hatırlatan Kılıç, "Ciddi bir ihtar kararı çıkmıştır. Sonucun değerlendirileceğini ve gereğinin yapılacağına inanıyorum" diye konuştu.

Siyasi partilere çağrı


Kılıç, açıklamasında kapatma davası sürecinde mahkeme heyetinin 'siyasi hareket etmek' gibi hakaretlere maruz kaldığından yakınırken, kendilerinin de Türkiye'de yaşadığını, parti kapatma davaları konusunda ne kadar zor durumlarda kaldıklarını anlattı. Davanın reddi yönünde görüş bildiren raportör Osman Can'ın da, hukuki deneyiminden ötürü raportör olarak görevlendirildiğini söyleyen Kılıç, mahkemenin hiçbir işleminde 'siyasi' kaygılarla hareket etmediğine vurgu yaptı.

Anayasa Mahkemesi'nin siyasi parti kapatma davaları sözkonusu olduğunda çok ciddi sıkıntı yaşadığını söyleyen Kılıç, hukukçu olarak, daha dava açılmadan ilgili siyasi partilerin uzlaşma içinde kararlar almasını umduklarını dile getirdi. Kılıç, siyasi partilere "Topluma ters gelen anayasa değişiklikleri varsa, bunların süratle gerçekleştirilmesini istiyoruz" çağrısı yaptı. Kılıç'ın "Kararın sonucuna bağlı olarak, tekrar tekrar ifade ediyoruz, hangi düşünce ve inançla olursa olsun, birlikte yaşama şartlarının oluşmasını, devamına ilişkin elimizden gelen gayreti gösterme gerekliliğine inanıyoruz. Toplumdaki gerginliği azaltma çabaları gösterileceğine inancımızı belirtiyoruz" ifadeleri dikkat çekti.

MHP ve DTP memnun, CHP kırgın


Anayasa Mahkemesi'nin kararı AKP'de sevinçle karşılanırken, ana muhalefetteki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) gelen farklı sesler dikkat çekti. MHP lideri Devlet Bahçeli, kararın 'demokrasi adına memnuniyet verici' olduğunu belirtirken, CHP lideri Deniz Baykal, "Anayasa Mahkemesi AKP'nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğunu teyit etmiştir. Bu bir krizdir. Anayasa Mahkemesi krizi çözmemiş, ortaya atmıştır" diye konuştu.

Meclisin, kapatma davasıyla yüzyüze olan bir diğer partisi Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk'ten ise beklendiği gibi "Demokrasi açısından Anayasa Mahkemesi önemli bir sınav verdi. Halkın iradesiyle bugün parlamentoda grup oluşturmuş, hatta hükümet olmuş partilerin kapatılması, demokrasi açısından büyük zarar getirir" açıklaması geldi.

Mahkemenin kararı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a da soruldu. Orgeneral Büyükanıt, gazetecilere "Bu konuda benden yorum beklerseniz, üzülürüm. Beklememeniz gerekir" derken, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) laiklik konusundaki duruşunun belli olduğunu, bunun da 'Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün izinden gitme'yi işaret ettiğine vurgu yaptı.

XS
SM
MD
LG