Erişilebilirlik

30 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Dünya Ticaret Örgütü'nün Doha Turu olarak bilinen görüşmelerin kesilmesinden dolayı Çin'i suçluyor. Gazete, bundan sonraki süreçte dünya ticaretinde birbirlerine rakip bölgesel ve sektörel blokların oluşacağı öngörüsünde bulunuyor:

"Doha Turu'nun çökmesinde özellikle Çin'in oynadığı rol, umutsuzluğu daha da artırıyor. Yedi yıl önce Amerika'nın desteğiyle Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olan Çin, bu sayede küresel ticaretin nimetlerinden yararlanmış ve 2002'de 300 milyar dolar olan ihracatını 2007'de dört kat artırarak 1,2 trilyon Dolar'a çıkarmıştı. Bunda en büyük etken Amerikan pazarının Çin'e açılmasıydı. Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne alınmasını savunan Amerikalılar, bu sayede Çin'in çok yönlü ve karşılıklı bir ilişki biçimini kabul edeceğini savunuyordu. Ancak anlaşılıyor ki, Çinliler meseleye farklı yaklaşıyor. Bu nedenle hem kendileri hem de bütün dünya daha da yoksullaşacak."

USA Today, Beyaz Saray'ın gelecek yılki bütçe açığını 482 milyar Dolar olarak açıkladığını belirtiyor. Amerikan ekonomisinin yaşadığı ciddi sorunlardan Bush yönetimini sorumlu tutan gazete, başkan adayları Barack Obama ve John McCain'i de çözüm üretmemekle suçluyor:

"Her iki aday da Bush'u bütçe dengesini sarsmakla suçluyor ancak, kendi farklarını ortaya koymakta zorlanıyor. Üstelik yeni başkanı çok daha zor bir dönem bekliyor. İkinci Dünya Savaşı'nın hemen ardından doğan neslin emekliliği sosyal güvenlik sistemini daha da zora sokacak ve sağlık hizmetlerinde kalite yeni sıkıntılar yaratacak. Başkan Bush'un yarattığı sorunları çözmesi için artık çok geç. Fakat Bush'un koltuğuna oturmak isteyen adaylar açısından, devralacakları enkazı nasıl temizleyecekleri konusunda inandırıcı bir plan hazırlamaları için hala zaman var."

Christian Science Monitor, Demokrat başkan adayı Barack Obama ile Cumhuriyetçi aday John McCain'in terörle mücadele konusundaki sert açıklamalarının Bush yönetimine de tek yanlı saldırılar düzenlemesi konusunda cesaret verdiğini belirtiyor. Gazete, bir Pakistan köyünü hedef alan füze saldırısını buna örnek gösteriyor:

"Ülke içindeki siyasi rekabet, bazen Amerikan dış politikasında saldırgan bir tavrın öne çıkmasına yol açabilir. Seçim kampanyasında savaş söylemlerini öne çıkartmak tehlikeli olabilir. Pakistan, kaybedilmemesi gereken bir müttefiktir. Pakistan'daki aşiretler bölgesinde, İslamcı militanların dışlanması amacıyla milyar dolarlık bir yardım paketi önerisi hazırlayan Kongre'nin aklıselim üyeleri bu gerçeğin farkına varmış durumda. McCain ve Obama'nın, teröre karşı demokrasiyi destekleme konusunda bir rekabete girmeleri daha olumlu sonuçlar doğuracaktır."

Los Angeles Times, California'da meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremin önemli bir uyarı işlevi gördüğünü vurguluyor. Gazete, daha büyük bir deprem için gerekli hazırlıkların hızla tamamlanması çağrısında bulunuyor:

"Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezi ile California Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin Çin'deki gibi büyük bir depremin California'da da kaçınılmaz olduğu yönündeki teorik açıklamalarını göz ardı etmek kolaydır. Yetkililerin ve vatandaşların bu tür raporlara dayanarak harekete geçmemesi anlaşılabilir bir şeydir. Üstelik eyalet bütçesindeki sorunlar, orman yangınları, konutların değer kaybetmesi gibi başka sorunlar da gündemin ön sırasında. Doğal olarak en acil sorunlara odaklanıyoruz. Bu açıdan bakıldığında dün meydana gelen deprem bize gerçekleri bir kez daha hatırlatması açısından önemli bir uyarıydı."

XS
SM
MD
LG