Erişilebilirlik

Almanya'da Demokrasiye Güven Sarsılıyor


Almanya’da demokrasiye güvenin sarsıldığı bildiriliyor. Yeni bir araştırmaya göre Almanya’da her 3 kişiden biri demokrasiyle mevcut sorunların çözümlenemeyeceğine inanıyor.

2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın örnek demokrasisi olarak nitelenen Almanya’da siyaset ve demokratik sisteme güven şok edici bir boyutta azalıyor. Seçimlere katılımın gitgide inmesinden yola çıkılarak, Friedrich Ebert Vakfı tarafından yaptırılan araştırmaya göre toplumun yüzde 35’i Almanya’da demokratik sitemin sorunları çözemediğine inanıyor, Doğu eyaletlerinde oran daha da ürkütücü, halkın yüzde 53’ünden fazlası demokrasi şart değil diyor. Eski DDR toprakları üzerindeki Doğu eyaletlerinde halkın yüzde 38’i, sosyal konumlarının düzelmesi durumunda demokrasi yerine tek partili bir sistemde yaşayabileceklerini de ifade ediyorlar. Berlin Türkiye Toplumu sözcüsü Safter Çınar, iki Almanya’nın birleşmesi sürecinde insanlara yerüne getirilemiyecek sözler vaad edildiğin,, şimdi de bunun toplumsal faturasının verildiğini savunuyor.

Araştırmada özellikle ülkedeki fakir kesimin demokrasiye inancının zayıflaması da dikkat çeken bir husus. İş hayatında tutunamayan kesim kendini toplum dışına itilmiş olarak hissediyor ve giderek demokratik yönetim şekline inancını kaybediyor. Toplumun sadece yüzde 62’si kendisine eşit davranıldığını düşünüyor. Geriye kalan yüzde 36’sı ise haksızlığa uğradığı kanısında. Toplumun demokrasiden uzaklaşması aşırı uçların aktif hale gelmesi tehlikesini de doğuruyor. Diğer yönetim şekillerinin gücü ele geçirmesi Almanya’da demokrasiyle ilgili tartışmaların başlaması bile insanı ürkütüyor.

Safter Çınar da bu konuda gerekli çalışmaların acil bir şeklide başlaması gerektiğini düşünüyor.

Eldeki verilere göre,iktidardaki Birlik Partileri CDU/CSU ile SPD 2005 seçimlerinden bu yana gerçekleşen eyalet seçimlerinde toplam 8,6 Milyon seçmen kaybetti. Bu memnuniyetsizlik küçük ve radikal partilere yarıyor, en son Saksonya eyaletinde yapılan yerel seçimlerde aşırı sağ parti NPD’nin oyunu yüzde 1,3’ten 5,1’e çıkararak bütün yerel meclislere girmeyi başardı.




İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG