Erişilebilirlik

İsrail Bir Hamas Liderini Öldürdü


İsrail ordusunun bugün (Pazar) Batı Şeria’daki El Halil kasabasında giriştiği operasyonda militant İslamcı Hamas grubunun önde gelen komutanlarından biri olduğu bildirilen 25 yaşındaki Şihab el Natşe öldürüldü.

El Natşe’nin, El Halil’de saklandığı evi kuşatan İsrail askerlerine teslim olmayı reddettiği, bunun üzerine evin buldozerlerle yıkıldığı bildirildi.

Askeri yetkililer, operasyon sırasında karşılıklı ateş açıldığını ve evde bulunan bombaların patladığını söyledi.

El Natşe, beş ay once güney İsrail’de bir suikast saldırısıyla bir İsrailli kadının öldürülmesinden buyana, saldırıyı planlayan kişi olarak aranıyordu.

İsrail ve Hamas, Gazze Bölgesi’nde karşılıklı ateş-kes’e uygun davranıyor. Ancak ateş-kes Batı Şeria’da uygulanmıyor. İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, Batı Şeria’da sık sık düzenlenen askeri operasyonların gerekli ve etkili olduğunu söyledi. Regev, “Bu şekilde teröristlerin sivil halkımıza karşı terör eylemi düzenleme yeteneğini azaltmış oluyoruz” dedi.

El Halil’deki olaydan sonra bir açıklama yapan Hamas grubu ise intikam alma sözü verdi.

Öte yandan Hamas, Gazze’de Cuma günü beş Hamas üyesi ve bir çocuğun ölümüyle sonuçlanan patlama nedeniyle rakibi olan El Fetih örgütüne karşı da eyleme geçti. 160 kadar El Fetih taraftarının tutuklandığı bildirildi.

El Fetih yetkilisi Azam el Ahmed, tutuklamaların haksız olduğunu söyledi ve kendi grubunun, Cuma günkü patlamayla hiçbir ilgisi olmadığını belirtti.

Geçen yıl Hamas’ın, Gazze’deki iç savaşta El Fetih’i yenilgiye uğratıp bölgenin kontrolunu ele geçirmesinden buyana iki grup arasında çatışmalar devam ediyor.

El Fetih lideri ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, şu sırada Batı Şeria’da, daha ılımlı bir hükümetin başında bulunuyor.

Gazze’de Hamas’ın yaptığı tutuklamalar üzerine Abbas’a bağlı güvenlik güçleri de Batı Şeria’nın iki kasabasında yaklaşık 35 Hamas eylemcisini tutukladı.

XS
SM
MD
LG