Erişilebilirlik

Ergenekon Davası Başlıyor


İstanbul Ümraniye'de geçen yıl bir eve yapılan polis baskınında 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasıyla ilgili dava başlıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 86 zanlının 'örgüt kurup, halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek' suçundan yargılanmalarının istendiği iddianameyi kabul etti. Silivri adliyesinde görülmesi kararlaştırılan davayla ilgili ilk duruşma 20 Ekim'de başlayacak.

Ergenekon soruşturması, 12 Haziran 2007'de İstanbul polisinin Ümraniye'de bir eve yaptığı baskında 27 el bombası bulmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılmıştı. Bir yılı aşkın süren soruşturma boyunca birçok şüpheli isim "çete kurup darbe yaparak devleti ele geçirmek"le suçlandı ve gözaltına alındıktan sonra da tutuklandı. Şüpheli isimlerin gazeteci ve akademisyenlerin yanısıra emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'a kadar uzanması ve bu generallerin de tutuklanması, Ergenekon soruşturması etrafındaki merak çemberini genişletti. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmakla' suçlanıp, kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Anayasa Mahkemesi'ne açtığı dava için geri sayımın sürdüğü bir dönemde yoğunlaşan Ergenekon gözaltıları, muhalefet başta olmak üzere kamuoyunun 'demokrat' birçok kesimi tarafından "İddianame bile ortada yok. AKP, kapatma davasının intikamını almaya çalışıyor" diye eleştirildi.

Emekli Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu sürülen ancak Örnek'in yalanladığı 'darbe günlükleri'yle, Ergenekon gözaltıları arasında bağlantılar da kurulunca tüm gözler iddianameye çevrilmişti. Ancak iddianamede bu günlükler yer almadı. 48'i tutuklu, 38'i tutuksuz 86 şüpheliyi kapsayan iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıları azmettirmekle de suçlanan şüpheliler hakkında 'terör' suçlarından kamu davası açılmıştı.

Duruşma 20 Ekim'de


13. Ağır Ceza Mahkemesi de, duruşmaların Silivri Ceza İnfaz Kurumları kompleksi içinde bulunan adliyede görülmesini kararlaştırdı. Mahkemenin aldığı karara göre, 20 Ekim 2008 pazartesi günü başlayacak ilk duruşma, 47'si tutuklu 86 sanığın sorguları tamamlanıncaya kadar devam edecek. Mahkeme heyeti, halen tutuklu bulunan 47 sanığın bu hallerinin devamını kararlaştırdı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın yürütüyor.

"Terör" suçu


Ergenekon soruşturması kapsamında haklarında 'terör' suçundan kamu davası açılan şüpheliler, özetle şu suçlarla itham ediliyor:

"Terör örgütü kurmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkını silahlı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, Danıştay, Cumhuriyet gazetesi saldırılarını azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri elde etmek ve kaydetmek, askeri itaatsizliği teşvik."

"TSK'yla ilgisi yok "


Ergenekon soruşturmasıyla ilgili iddianamede; örgütün TSK ile ilgisinin olmadığı, 2005'te dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a suikast hazırlığı yapıldığı, Kürt kökenli milletvekillerinden oluşan Demokrat Türkiye Parti'lilere (DTP) saldırı hazırlığı olduğu, örgütün Hizbullah ve PKK gibi başka terör örgütleriyle de bağlantılı olduğu bilgileri de yer alıyor. İddianamede 'Ergenekon' olarak adlandırılan örgütle ilgili şu bilgiler de dikkat çekiyor:

* Örgüt Yargıtay Başkanlığı'nda üst düzey yöneticiye suikast hazırlığı yapıyordu

* Örgüt, NATO tesislerine saldırı hazırlığı yapıyordu

* Danıştay saldırısı Ergenekon örgütünün eylemi

* Gazeteci Fehmi Koru ve Orhan Pamuk'a silahlı saldırı hazırlığı yapılıyordu

* Alparslan Aslan'ın (Danıştay saldırısını düzenleyen) Muzaffer Tekin ile bağlantısı var

* Cumhuriyet gazetesine saldırı Muzaffer Tekin'in talimatıyla yapıldı

* Ümraniye bombalarının ne amaçla kullanılacağı tespit edilemedi

* Örgüt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 danışmanının ailelerini fişledi.

2 bin 455 sayfalık iddianamedeki tüm bilgilerin ortaya çıkmasıyla Ankara'da, pazartesi günü AKP'nin kapatılmasıyla ilgili başlayacak davaya yoğunlaşmış tüm tartışmaların, Ergenekon tartışmalarına karışacağı bekleniyor.

XS
SM
MD
LG