Erişilebilirlik

Demirden İpekyolu'na Temel


Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesinin Türkiye ayağının temeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in katılımıyla düzenlenen törenle atıldı. "Demirden İpekyolu" olarak adlandırılan proje tamamlandığında, Asya'yla Avrupa birbirine daha da yakınlaşacak. Dünyanın yeni petrol ve doğalgaz merkezi konumundaki Orta Asya cumhuriyetleri ile kesintisiz demiryolu bağlantısının sağlanmasına imkan sağlayacak projenin hayata geçirilmesiyle, Londra'dan kalkacak bir tren kesintisiz olarak Çin'e ulaşabilecek.

Kars Garı'nda düzenlenen temel atma töreninde üç cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tarihi İpekyolu'nun yeniden canlandırılması anlamına geldiğine vurgu yaptı. Gül, projenin sadece üç ülkeyi birbirine bağlamakla kalmadığını belirtirken, "Çin'i Londra'ya bağlayan bu demiryolu, sadece yolcuyu değil bölgede üretilen malların, üretim araçlarının da transfer edileceği bir hat olacak," diye konuştu. Gül, kimi çevrelerin bu projeyi 'hayal ürünü' diyerek küçümsediğinden yakınırken, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin 'güçlü siyasi iradesi'yle projeye işlerlik kazandırıldığını ve projenin kısa sürede tamamlanacağını kaydetti. "İyi komşuluk ilişkilerine önem veren herkesin" projeye katılabileceğini anlatan Gül, Kafkaslar'da yeni bir ekonomik bölge oluştuğuna dikkat çekti.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın 'güçlü siyasi irade'lerini ortaya koyarak bütün sorunlarını aşmaya çalıştığını kaydetti. Saakaşvili, demiryolu projesi gibi projelerin bölge halklarını birbirlerine yakınlaştıracağına vurgu yaptı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de konuşmasında, üç ülkenin işbirliğinin dünyaca 'örnek' alındığını belirtti ve bu işbirliğinin doğu ile batı arasındaki mesafeyi kısalttığını dile getirdi.

Proje 2011'de Tamamlanacak

Projeyle ilgili bilgileriyse Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım verdi. Tarihi İpek Yolu'nu "Demir İpekyolu"na dönüştürecek Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Projesi, 3 etaptan oluşuyor. Türkiye, hattın 76 kilometrelik bölümünün yapımını üstlenecek. Bu bölüm çift altyapıya uygun, tek üstyapı şeklinde yapılacak. Türkiye sınırından Ahılkelek'e kadar olan 29 kilometrelik hattın yapımını ise Gürcistan üstlendi. Gürcistan, ayrıca Ahılkelek'ten Tiflis yakınlarına uzanan mevcut hattın rehabilitasyonunu da tamamlayacak.

2011'de tamamlanması hedeflenen projenin bitmesiyle birlikte ilk aşamada, ilk yılda 1 milyon yolcu, 6,5 milyon ton yük taşınacağı hesaplanıyor. Orta vadede yolcu sayısı 3 milyona, yük miktarı da 18 milyon tona ulaşabilecek. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) yıllık 19,5 milyon ton yük taşıdığı dikkate alındığında, hattın Türkiye açısından önemli bir gelir kalemi oluşturacağı öngörülüyor. Demiryolunun toplam maliyetinin 450 milyon Dolar olacağı hesaplanıyor.

XS
SM
MD
LG