Erişilebilirlik

Karadziç Lahey'e Gönderiliyor


Belgrad’da dün yakalanan Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç, yargılanmak üzere Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’ne gönderilecek .

Sırp yetkililer bugün düzenledikleri basın toplantısında Belgrad savaş suçları mahkemesi yargıcının Karadziç’in sevki için tüm şartların yerine getirildiği kararına vardığını açıkladı.

Karadziç’in avukatı karara itiraz edeceğini söyledi.

Yetkililer, Kadadziç’in Belgrad’da başka bir isim altında saklandığını, sakal bıraktığını ve bir klinikte doktorluk yaptığını bildiriyor.

Lahey’deki mahkeme, 1995'de 8 bin Müslüman erkek ve çocuğun Sırplar tarafından öldürüldüğü Srebrenica katliamıdaki rolü nedeniyle Karadziç hakkında dava açmıştı.

63 yaşındaki Karadziç 12 yıldır aranıyordu.

AB, Türkiye Memnun

Avrupa Birliği, Radovan Karadzic’in yakalanmasını sevinçle karşılayarak bunun Sırbistan’a üyelik yolunu açacağını bildirdi.

Brüksel’de toplanan dışişileri bakanları, tutuklamanın Avrupa Birliğine girme yolunda atılmış önemli bir adım olduğunu açıkladı.

Fransa Dışişleri bakanı Bernard Kouchner ve İngiltere Dışişleri bakanı David Miliband tutuklamanın, Sırp hükümetinin Avrupa ile bütünleşmeye hazır olduğunu kanıtladığını belirtti.

Tutuklama, Türkiye tarafından da memnunlukla karşılandı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tutuklamanın Sırbistan’ı Avrupa kurumlarıyla bütünleştireceği ve Balkanlarda istikrarın güçlenmesine katkıda bulunacağı belirtildi.

Sırbistan’ın Avrupa Birliği perspektifinin önündeki en önemli engellerden biri olan eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadzic’in yakalanması Brüksel’de bir araya gelen Birlik dışişleri bakanları arasında büyük memnuniyet yarattı. Avrupa Birliği dışişleri bakanları bir yandan Sırp hükümetini bu tutuklama nedeniyle kutlarken diğer yandan da savaş suçlusu olarak görülen diğer isimlerin peşinin bırakılmamasını talep etti.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, tutuklama için “Sonunda. Bunun için 13 yıldır bekliyorduk” derken Belgrad tarafından atılan bu adımın Sırbistan’la imzalanması öngörülen ortaklık ve istikrar anlaşmasının önündeki engelleri kaldırıp kaldırmadığı konusunda ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi.

Bunun Avrupa Birliği ile Sırbistan arasındaki yakınlaşma açısından kesinlikle iyi bir adım olduğunu vurgulayan Kouchner, bununla birlikte soykırımla suçlanan Ratko Mladic’in henüz yakalanmadığının altını çizdi.

Brüksel’in Belgrad’la ortaklık ve istikrar anlaşmasını hayata geçirmesine en önemli itiraz Hollanda ve Belçika’dan geliyordu. Bunun nedeni ise savaş suçluları konusunda Sırp hükümetinin gerekli işbirliğini göstermemesiydi. Karadzic’in yakalanmasıyla ilgili bir açıklama yapan Hollanda’nın Avrupa işlerinden sorumlu bakanı Frans Timmermans, adım adım ilerlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Timmermans, nihai karar için Karadzic’in Lahey’deki uluslararası mahkemeye naklinin ve başsavcının, Belgrad’ın işbirliği konusundaki yorumunun beklenmesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband diğer suçluların halen firarda olduğunu hatırlatırken İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de Sırp hükümetinin göreve gelmesinin üzerinden çok kısa bir zaman geçmesine karşın attığı bu adımın çok önemli olduğunu belirtti. Bildt, “Ana adım olmasa da bir adım” yorumunda bulundu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da haberin memnuniyet verici olduğunu belirterek Belgrad’ın bu adımla uluslararası mahkemeyle işbirliği ve AB üyeliği yolunda kararlılığını gösterdiğini vurguladı.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer de Karadzic’in bir an önce Lahey’e gönderilmesini istedi. Brüksel’de bulunan Sırbistan Dışişleri Bakanı Vic Jeremic de ülkesinin AB üyeliği konusunda çok ciddi olduğunu söyleyerek “Bunu dün gösterdik. AB’ye üye olmak ve bölgesel istikrar için bölgesel bir oyuncu olmak istiyoruz” dedi.

XS
SM
MD
LG