Erişilebilirlik

'Ümitsiz Olmaya Gerek Yok'


Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İran'ın nükleer programı ile ilgili Cenevre'de yapılan görüşmelerden sonuç çıkmasa da, "Ümitsiz olmaya gerek yok" diyerek, tarafları diyaloğa teşvik eden tutumunu sürdürdü. Babacan, görüşmelerin taraflar arasında 'derin güven bunalımı' olduğunu gösterdiğini belirtirken, bu bunalımın aşılacağı bir sürece ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, İran'ın nükleer konulardaki başmüzakerecisi Said Celili ile AB Dış Politika Sorumlusu Javier Solana'nın Amerika'nın da katılımıyla Cenevre'de gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin yakın ilgisi sürüyor. Görüşme öncesinde İran'ın Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki'yi Ankara'da ağırlayan ve "Barış fırsatını kaçırmayın" mesajı veren Dışişleri Bakanı Ali Babacan, görüşme sonrasında da başmüzakereci Celili'yi İstanbul'da ağırladı. Babacan, görüşme öncesi ve sonrasında tüm taraflarla sıkı bir telefon diplomasisi de yürütüp, taraflar arasındaki diyaloğu kolaylaştırmaya çalıştı.

BM Güvenlik Konseyi nezdinde temaslarda bulunmak üzere Amerika'ya hareket eden Babacan, hareketinden önce bu temasları ışığında Cenevre görüşmelerini değerlendirdi. Babacan, görüşmelerin taraflarda 'karşılıklı bir güven eksikliği' olduğunu ortaya koyduğunu belirtirken, bu durumu da ortadan kaldıracak bir sürece ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Babacan, Türkiye'nin taraflarla konuşarak, 'yanlış anlamaları azaltmaya çalışmaya, tarafların karşılıklı hassasiyetlerini, birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamaya' çalıştığını söyledi. Babacan, Celili ile AB Dış Politika Sorumlusu Javier Solana’nın birkaç hafta içinde tekrar bir araya geleceğini hatırlatırken, onların bu teması sağlamasından önce her iki tarafla da Türkiye'nin istişare rolünde görüşmelerini sürdüreceğini kaydetti. Babacan, bunun her iki taraftan gelen bir istek olduğuna vurgu yaptı.

"Ümitsiz Olmayalım"

Babacan, Cenevre görüşmesinden sonuç çıkmasa da Türkiye'nin bu konuda ümitli olduğunu, "Şu anda ümitsiz olmak için bir sebep yok. Benim şahsi izlenimim böyle. Süreç devam ediyor. Ancak beklentileri çok yükseltmenin de doğru olduğunu düşünmüyorum" sözleriyle dile getirdi. Babacan, tarafların güçlü bir siyasi irade ortaya koyarak birbirlerini anlamaya çalışmalarının önemini vurgularken, ancak böyle sonuca ulaşılabileceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG