Erişilebilirlik

Almanya'dan Türkiye'ye Teşekkür


PKK terör örgütü tarafından 8 Temmuz'da kaçırılan üç Alman dağcı serbest bırakıldı. Haber Almanya'da sevinçle karşılandı.

Ağrı Dağı'na tırmanırken 7 Temmuz günü PKK'lılar tarafından kaçırlan Lars Holger Renne, Martin Georg ve Helmut Johann adlı üç Almanın dün serbest bırakılması Alman medyası tarafından flaş haber olarak duyuruldu. Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, meslektaşı Ali Babacan'la telefonda konuştuğunu, Alman hükümetinin rehinelerin zarar görmeden serbest bırakılmasına katkısından dolayı Türk hükümetine teşekkürlerini ilettiğini bildirdi.

Üç dağcının sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten bakan, dağcıların en kısa sürede Almanya'ya geri döneceklerini de bildirdi. Dağcıların yaşadığı Bavyera Eyaleti Başbakanı Günter Beckstein ise, rehineleri serbest bırakmasına rağmen, PKK'nın bir terör örgütü olduğunu ve bir terör eylemi gerçekleştirdiğini unutmamamız gerekiyor' şeklinde bir açıklama yaptı.

PKK, Almanya'daki destekçilerine yönelik baskınlara son verilinceye kadar rehineleri elinde tutacağını açıklamış, özellikle de örgütün propaganda televizyonu Roj TV'nin Almanya'da yasaklanmasını kaçırma olayına gerekçe göstermişti. Almanya ise PKK'ya karşı politika değişikliğine gidilmesini reddetmişti. Bu arada rehinelerin sürpriz bir şekilde serbest bırakılmasının nedenleri üzerine Berlin'de spekülasyonlar yapılıyor.

Dışişleri Bakanlığı'na yakın çevreler, Almanların kaçırılmasının PKK içinde bölünmeye yol açtığını, özellikle Almanya'daki Kürt dernek ve örgütlerinin bu olayı sert bir şekilde eleştirdiklerini belirtiyorlar.

3 Alman turistin serbest bırakılması için Ağrı'ya giden dört Türk kökenli Alman ve Danimarkalı siyasetçiden oluşan bir grup kapsamında yetkililerle görüşen Alman Federal Parlamentosu milletvekili Hakkı Keskin, girişimlerinin kaçırılan Almanların kurtulmasına dolaylı olarak katkısının olduğunu belirtti. Hakkı Keskin, kaçırma olayının PKK'nın Alman kamuoyundaki imajını olumsuz etkilediği görüşünde.

Bu arada bugün çıkan haftalık Focus haber dergisi PKK'nın, İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble'yi öldürmeye çalışabileceğinden endişe edildiğini yazdı. Federal Suç Dairesi BKA'nın hazırladığı 'tehlike analiz raporunu' kaynak gösteren dergi, Roj TV'nin yasak getirilmesi ve PKK'ya yakın derneklerin kapatılması nedeniyle PKK'nın doğrudan Schaeuble'yi suçladığını belirtti.

XS
SM
MD
LG