Erişilebilirlik

Güney Osetya AB Teklifini Reddetti


Güney Osetyalı yetkililer, Gürcüistan'la görüşme yapılması için Brüksel'in teklifini reddetti.

Avrupa Birliği, Güney Osetya ve Gürcü yetkililerin Brüksel'de birayara gelebileceğini bildirmişti. Ancak Güney Osetya'nın başbakan yardımcısı Boris Chochiyev, görüşmelere Rusya'ya bağlı Kuzey Osetya'nın davet edilmemesini eleştirdi ve teklifi geri çevirdi.

Güney Osetya ve Abhazya 1990 yılında Gürcistan'dan bağımsızlıklarını ilan etmişti. Bölgede çatışmaların patlak vermesi üzerine Rusya asker sevketmişti.

Rus savaş uçakları geçen hafta Güney Osetya üzerine uçuş yapması üzerine bölgede gerginlik tırmandı. Ruslar, Gürcistan'ın Güney Osetya'ya müdahale etmesini engellemek istiyor.

Abhazya Almanların Barış Planını Reddetti

Dün de, Abhazya, Almanya’nın sunduğu barış planını reddetti.

Ayrılıkçı lider Sergei Bagapsh, bağımsızlıkta kararlı olduklarını, ve Gürcü kuvvetleri Kodori Kayalıkları adlı bölgeden çekilmedikçe görüşme masasına oturmayacaklarını açıkladı.

Bagapsh, bu açıklamayı Abhazya’daki Gali kentinde Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştükten sonra yaptı.

Üç aşamalı barış planı, tüm taraflara kuvvet kullanmaktan kaçınmaları için güvenceler veriyor ve Abhazya’dan kaçan yüzbinlerce Gürcü mültecinin dönmesine izin verilmesi çağrısında bulunuyor.

Ancak Abhazya'yı destekleyen Rusya, Gürcü mültecilerin dönüşüne karşı çıktı.

XS
SM
MD
LG