Erişilebilirlik

Balkanlar'da Türkler Güçleniyor


Balkanlarda yaşayan Türkler, siyasi konumlarını güçlendiriyor. Hükümetin güvenoyu alması durumunda, Makedonya, Türk siyasi partilerin hükümet ortağı olduğu üçüncü Balkan ülkesi olacak.

Şu anda, Bulgaristan’da, Halk ve Özgürlükler Hareketi; Kosova’da da Kosova Demokratik Türk Partisi iktidar ortağı... 26 Temmuz günü Makedonya’da güven oylaması var. Hükümetin güven oyu alması durumunda, Makedonya Türk Demokratik Partisi koalisyon ortağı olacak. Yani Türklerin yoğun olarak yaşadığı üç Balkan ülkesinde de, Türkler iktidar oluyor.

Makedonya Türk Demokratik Partisi’nin Parlamento’da bir milletvekili var. Devlet Bakanlığı’na Hadi Nezir getiriliyor. Amerika’nın Sesi’nin Alo Washington programına katılan Bakan Nezir, Türkiye’nin Makedonya’ya verdiği destekten övgüyle söz etti: "Türkiye Cumhuriyeti dost bir ülke. Makedonya'nın kurulmasından sonra, Makedonya'yı adıyla tanıyan ilk ülke, anavatanmız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olmuştur. Makedonya'ya kayıtsız şartsız olarak maddi ve manevi destek veren tek ülke, anavatanımız, Türkiye Cumhuriyeti Devletidir."

Kosova’daysa, Kosova Demokratik Türk Partisi’nin Parlamento’da üç milletvekili var. Kosova Çevre ve Alan Bakanı Mahir Yağcılar Kosova’daki Türklerin siyasi konumu konusunda, şunları söyledi: "Dünya'nın en yeni devleti olarak, Kosova, bağımsızlık yoluna devam etmektedir. Bu bağımsızlık yolunda ilk günden itibaren Amerika, dolayısıyla Türkiye de katkılarını sunmuşlardır. Onlara bu vesileyle teşekkür etmek istiyoruz. Kosova Türk toplumu, örgütlü bir toplumdur. Kendi mücadelesini hem siyasi alanda, hem de sivil örgütler platformunda yürütmektedir. Oradaki benliğimizi korumak, Türk dilinin resmi olmasını ve eğitimin Türk dilinde devam etmesini hem sağlamışızdır, hem de bunun daima devam etmesi için var gücümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kosova Türk toplumunun geleceği bu devlette vardır, ve otorite sahibi bir Türk toplumunun hayatını kalmasını sağlıyoruz."

Bulgaristan’da da çoğunluğu Türklerden oluşan Halk ve Özgürlükler Hareketi iktidara ortak... Parlamento’da, 34 milletvekili var; Başbakan Yardımcısı Emel Etem Toshkova… Bulgaristan nüfusunun yüzde 10’u Türklerden oluşuyor ve gözlemciler, Halk ve Özgürlükler Hareketi’nin önümüzdeki dönemde daha da etkin bir siyasi parti olacağını düşünüyor.

İzmir Balkan Federasyonu Genel Sekreteri Rıfat Sait, Balkanlarda yaşayan Türklerin Türkiye açısından da önemli olduğunu vurguladı: "Gerek Kosova'da, gerek Makedonya'da, Kosova Demokratik Türk Partisi'yle Makedonya Türk Demokratik Partisi'nin Türkiye'yle olan ilişkilerinde çok önemli hizmetler verdiklerini görüyoruz. Bu kültürel, siyasi ve ticari anlamda da çok önemli; Türkçe'nin kullanımı açısından da çok önemli."

Sait, Türkiye’nin bu toplumlara verdiği siyasi desteğin ötesinde, Balkanlara daha fazla yatırımın da yapılması gerektiğini ifade etti.

Kosova Çevre ve Alan Bakanı Mahir Yağcılar, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ve İzmir Balkan Federasyonu Genel Sekreteri Rıfat Sait'in katıldığı Alo Washington programını dinlemek için yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.


XS
SM
MD
LG