Erişilebilirlik

Akdeniz İçin Birlik Projesi Başlıyor


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından önerilen ve Türkiye’nin dikkatle izlediği Akdeniz için Birlik Projesi bu pazar günü harekete geçiyor. Avrupa Birliği üyesi 27 ülke ile Akdeniz’e kıyısı olan 17 ülkenin devlet başkanlarının katılacağı zirveden Akdeniz ve Ortdaoğu için önemli barış ve işbirliği mesajları çıkması bekleniyor. Uzun süredir projeye temkinli yaklaşan Başbakan Tayyip Erdoğan da zirveye katılıyor.

Akdeniz Birliği fikri, Fransa’nın Türkiye’yi Avrupa Biriği’nden dışlamak için ortaya attığı bir fikir olarak doğdu. Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Birliği dönem başkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği’ne katmak istemediği stratejik açıdan önemli ülkeleri “Akdeniz Birliği” çatısı altında toplamak istedi.

Ancak Türkiye, daha öneri gelir gelmez bu projeye açık tepkisini koydu. Ardından başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler “birlik içinde birlik” yaratılacağı eleştirisini getirerek “katılmazsak desteklemeyiz” diyerek sert tavır aldı. Bunun üzerine, projenin özü bütünüyle değişti. Önce bütün AB ülkeleri projeye dahil edildi. Ardından Birliğin adı da “Akdeniz için Birlik” olarak değiştirildi. Özetle Birlik Türkiye için bir tehdit olmaktan uzaklaşarak başka bir hedefe yöneldi.

Son iki haftadır başta Libya olmak üzere Arap ülkelerinin “İsrail’in katılmasına ilişkin” protestoları da Sarkozy’nin bu ülke liderleriyle doğrudan görüşmeleriyle aşıldı. Toplantıya katılıp katılmayacağını son dakikaya kadar açıklmayan Baybakan Recep Tayyip Erdoğan ise olumlu yanıtını Sarkozy ile önceki gün yaptıkları telefon görüşmesinin ardından bildirdi. Erdoğan bu kararını birlik sonuç bildirgesinde Türkiye lehine değişiklik yapılması ve ilişkilerin düzeltilmesi vaatleri üzerine aldı. Yaklaşık bir yıldır Akdeniz için Birlik Konferansı’na hazırlanan Fransız Dışişleri sonunda en yüksek sayıda katılımla AB ve Akdeniz ülkelerini Pazar günü bir araya getirmeyi umut ediyor.

Paris’te Grand Palais’de toplanacak konferansa 27 AB ülkesi ve 17 Akdeniz ülkesi olmak üzere 44 ülke devlet ve hükümet başkanının katılması bekleniyor. Sarkozy ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek eş başkanlığında yapılacak Konferansın ardından, Akdeniz’in Avrupa ve Afrika kıyısından birer ülke, birliğin sekreteryasını üstlenecek.

Zirveden beklenen en önemli siyasi mesaj Türkiye’nin ev sahipliğinde başlayan Suriye-İsrail dolaylı barış görüşmelerine hız verilmesi ve iki ülke liderinin Paris’te bir araya gelmesi. Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin konferansın hazırlanmasından sorumlu özel danışmanlarından büyükelçi Alain le Roy, İsrail ve Filistin Devlet Başkanları’nın dünyanın gözü önünde bir araya gelmesinin önemine işaret ediyor.

Büykelçi Le Roy, 44 ülke liderinin başta enerji, çevre, iklim, balıkçılık ve Akdeniz kıyılarının temizlenmesi gibi somut projeler üzerinde çalısacaklarını belirtiyor. Le Roy, Filistin ve İsrail’in de bu ortak konular etrafında bir araya gelebileceğini projenin Akdeniz ve Avrupa Birliği arasında önemli bir köprü olacağına inandıklarını belirtiyor.

Peki, daha önce başarısızlığa uğrayan Barselona sürecinin bir devamı niteliğindeik Akdeniz Birliği projesi bu sefer umulan bayarışe elde edebilecek mi?

Londra Avrupa Reform Merkezi uzmanlarından Clara O’Donnell, Akdeniz Birliği projesinin Almanya tarafından sulandırıldığını öne sürüyor ve Arap ülkelerenini İsrail hakkındaki eleştirilerine dikkat çekerek, İsrail’in üyeliğinin projenin politik içeriğini tehlikeye soktuğuna inanıyor. Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler’den sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ise Akdeniz’in iki yakasının bir araya gelerek çevre, iklim, enerji gibi günümüzün en önemli sorunlarını tartışmasının bölge için büyük bir şans olduğunu savunuyor.

Birlik tarafından daha önce başlatılan Barselona sürecinin yeniden hayata geçirildiğine işaret eden Waldner, yeni projede, ölü doğan Barselona sürecindeki hataların tekrarlanmayacağını belirtiyor.

Projenin bayarısı konusunda hangi görüşün gerçekleşeceğinin ilk ipuçları ise bu pazar Grand Palais’deki büyük randevuda ortaya çıkacak.

Paris muhabirimiz Arzu Çakır'ın haberini yukarıdaki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.



İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG