Erişilebilirlik

Fransa'dan Türkiye Kararı


Fransa Parlamentosu, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğıi için referandum şartını getiren maddenin kaldırılmasını ve yerine tüm üyeliklere referandum isteyen düzenlemenin kalmasını içeren düzenlemeyi kabul etti.

Anayasa değişiklik paketi içinde yer alan ve üzerinde uzlaşma sağlanan yeni düzenlemeye göre referandum tüm yeni üyeler için zorunlu olacak, yalnızca Parlamento ve Senato’nun ortak toplantısında üyelerin beşte üçünün onay vermesi durumunda Cumhurbaşkanı, referanduma gidilmemesini önerebilecek.

Fransa Parlamentosu, aylarca süren tartışmaların ardından, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin kabul edilmesi durumunda ne tavır alacağına nihayet karar verdi. Yalnızca Türkiye’nin üyeliğinin referandum şartına bağlanmasını öngören değişiklik maddesi, yoğun tepkiler üzerine Senato’da silinince, Türkiye karşıtı milletvekilleri de üzerinde uzlaşılacak bir metin arayışına girmişti. Sonunda, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Başbakan François Fillon’un da desteklediği bir uzlaşma metni ortaya çıktı.

Yeni üyelikler için referandum şartı öngören mevcut düzenleme korundu, ancak Parlamento ve Senato’nun üzerinde anlaşması ve beşte üç çoğunluğu sağlaması durumunda Cumhurbaşkanı’na “referandum ya da parlamento kararıyla yeni üyelikleri kabul etme yetkisi” verilebilecek. Uzlaşma metni önerge ile, Ülke anayasında köklü değişiklikler öngören 33 maddelik Anayasa değişiklik reformunun ikinci tur görüşmelerinin yapıldığı Parlamento Genel Kurulu’na getirildi.

Başbakan François Fillon Parlamento’daki görüşmelerde hükümet adına Başbakan François Fillon kürsüye çıktı. Fillon, Türkiye adını kullanmamaya özen göstererek, referandum tartışmasının kabul edilebilecek bir uzlaşma ile sonuçlandırıldığını, yeni üyelikler için referandum şartını içeren eski düzenlemede kalmayı önerdiklerini duyurdu.

Türkiye karşıtı UMPli milletvekili grubunu temsilen söz alan milletvekili Richard Maille de, isim kullanmadan, bazı ülkelerin üyeliklerinin otomatik olarak kabul edilmesine karşı olduklarını söyledi. Hükümet ve parlamento iki aydır anayasa değişikliği için yoğun mesai harcadı ancak anayasa reform paketi, muhalefet tarafından sert bir dille eleştiriliyor.

PSli Arnaud Montebourg, hükümeti eleştiriyor Muhalefet adına söz alan Sosyalist Partili Arnaud Montebourg, hükümetin kendisi ve cumhurbaşkanının iktidarını pekiştirmek için yeni düzenleme getirdiğini, Anayasa reformu denebilecek önemli değişikliklerin paket içinde yer almadığını savundu.

Görüşmeler sırasında sık sık Türkiye tartışması gündeme geldi. Sol blok milletvekilleri Türkiye’ye yönelik düzenlemelere karşı olduklarını, bir ülkenin hedef gösterilemeyeceği görüşünü yinelediler. Meclis Genel Kurulu’nda iki gün süren ikinci tur tartışmaların ardından yapılan oylamada, referandumu zorunlu kılan, ancak Kongre’nin beşte üç çoğunluğunun istemesi durumunda bu şartı kaldıran düzenleme dün gece oylanarak kabul edildi. Şimdi reform paketi yeniden 15-16 Temmuz tarihlerinde Senato’da görüşülecek.

Daha önce Türkiye’yi hedef allan maddeyi ezici bir çoğunlukla anayasa metninden silen Senato’nun bu yeni uzlaşma formülünü desteklemesi bekleniyor. Senato’daki ikinci tur görüşmelerden sonra 21 Temmuz’da iki Meclis’in birlikte toplanacağı Kongre’de paketin tümü oylanarak kabul ya da reddedilecek. Hayli tartışmalı geçen Anayasa değişikliklerinin kabulü için son ama en zor aşama Kongre. Zira iki meclisin milletvekillerinin ortak toplanacakları kongre’de salt çoğunlluk değil, beşte üç çoğunluk aranacak. Muhalefet ise blok olarak anayasa değişikliklerine red oyu vereceğini açıkladı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG