Erişilebilirlik

Senato 'Dinleme Yasası'nı Onayladı


Amerikan Senatosu Beyaz Saray’ın desteklediği gizli dinleme programıyla ilgili yasayı kabul etti. 28’e karşı 69 oyla kabul edilen tasarı Kongre’yle Başkan Bush arasındaki tartışmalara da son noktayı koymuş oldu.

Tasarı 1978 tarihli Yabancıları İzleme İstihbarat Yasası’nı güncelleştiriyor. Tasarı, bu yasa gereğince kurulmuş özel mahkemelerden izin almadıkça hükümetin ülke dışında yaşayan Amerikan vatandaşlarını dinlemesine izin vermiyor.

Bununla birlikte, tasarı, daha önce istihbarat edinme çerçevesinde hükümete yardım eden iletişim firmalarına yargıdan muafiyet sağlıyor.

Bazı Demokratlar bu hükmün,Beyaz Saray’a, istihbarat edinme amacıyla yürüttüğü yasayı aşan eylemler hakkında hesap vermesini engellediği için karşı çıkıyor.

Ancak bazı Senatörler, bu muafiyet tanınmazsa, iletişim firmalarının ileride istihbarat edinme çabalarında hükümete yardım etmeyeceği gerekçesiyle bu hükmü destekliyor.

Başkan Bush, tasarının Amerikalılar’ın güvenliği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi ve kendisine ulaşınca hemen onaylayacağını kaydetti.

XS
SM
MD
LG