Erişilebilirlik

'AB İlkelerine Bağlı Kalacağız'


Önümüzdeki altı ay boyunca Avrupa Birliği dönem başkanlığı görevini yürütecek olan Fransa’nın Türkiye’ye karşı tutumu Ankara’da kaygı yaratıyor. Ancak Fransa’nın Washington Büyükelçisi Pierre Vimont bu kaygıların yersiz olduğu görüşünde.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Fransa’nın Washington Büyükelçisi Pierre Vimont, Fransa’nın Türkiye ile müzakerelerde yeni başlıklar açmak istediğini söyledi. Washington’daki Carnegie adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen toplantıda 2008 sonuna kadar dönem başkanı olarak görev yapacak olan Fransa’nın öncelikleri anlatan Vimont, Fransa’nın Avrupa Komisyonu ilkelerine bağlı kalacağını söyledi.

Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili görüşüyle dönem başkanı rolünün çakışıp çakışmayacağı sorusuna büyükelçi “‘Fransa, Avrupa Komisyonu’na sadık bir başkan olacak. Bu bizim görevimiz. En başında da belirttiğimiz gibi eğer komisyon bizden Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açmamızı isterse bunu önce üye ülkelerin onayına sunacağız. Üye ülkeler onaylarsa kesinlikle bu talebi yerine getireceğiz’ diye konuştu”.

Kendilerinin de Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açmayı umduklarının altını çizen Büyükelçi Vimont “Fransa, Türkiye’nin üyeliği ile ilgili resmi görüşüne rağmen dönem başkanı ya da üye devlet olarak müzakerelerin devam etmesi için üzerine düşeni yapacaktır’ dedi.

Fransa’nın dönem başkanlığı kurallarına uyacağı sözü veren Büyükelçi, kendilerinden bekleneni yerine getireceklerini söyledi.

Büyükelçi Vimont dönem başkanı olarak önceliklerinin iklim değişikliği, enerji , tarım,göçmenlik ve Avrupa savunma politikası olacağını belirtti.

AB’nin genişleme politikasına ağırlık vereceklerini belirten Büyükelçi, Hırvatistan ve Türkiye ile yürütülen müzakerelerin gündemdeki konular arasında bulunduğunu söyledi.


XS
SM
MD
LG