Erişilebilirlik

8 Temmuz Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Demokrat başkan adayı Barack Obama’nın Irak savaşına ilişkin söylemindeki değişikliğe dikkat çekiyor. Obama’nın önseçim sürecinde Irak’tan 16 ay içinde çekilme vaadinde bulunduğunu hatırlatan gazete, Demokrat adayın şimdi daha gerçekçi bir yaklaşım benimsediğini yazıyor.

''Irak’ta sağlanan ilerleme, Amerikan birliklerinin sayısının gelecek yıl azaltılabileceği anlamına geliyor. Ancak, yeniden şiddetlenen mezhep çatışmasını ve başta İran olmak üzere Irak’ın komşularının bu ülkeye yönelik müdahalelerini göz ardı ederek, çekilme için yapay bir takvim belirlemek yanlış olur. Obama’nın önümüzdeki günlerde Irak’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Bu ziyaret, Demokrat adaya hem McCain’den farklı bir politika geliştirmesi, hem de başkan olursa hareket özgürlüğü sağlayacak yeni bir yaklaşım oluşturması için bir fırsat verecektir''.

Los Angeles Times Japonya’da başlayan G-8 zirvesinde, yoksul ülkelere yapılacak yardımın azaltılmak istenmesini eleştiriyor. Gazete, sanayileşmiş sekiz ülkenin küresel ekonomideki belirsizlik nedeniyle böyle bir adım attığını kaydediyor, ancak aynı belirsizliğin, yoksul ülkelerin ihtiyaçlarını da artırdığını vurguluyor.

''Bush ve Tokyo’daki diğer liderler, küresel ısınma, petrol ve gıda fiyatlarındaki artış gibi sorunları çözemezlerse, affedilebilirler. Ancak, kendi dar görüşlü politikalarının bedelini tamamen yoksul ülkelere ödetmeye kalkarlarsa, bunun affedilecek bir tarafı yoktur. Gelişmekte olan ülkelerin yaşadığı birçok sorunun nedeni G-8 ülkeleridir. Tarım sübvansiyonları, etanol politikası, kömüre dayalı elektrik santralleri ve tüketim alışkanlıkları, dünyanın diğer ülkelerindeki yaşam tarzlarını yok ediyor. En azından verdiğimiz bu zararı azaltmak için adım atabiliriz''.

Boston Globe flüoresan ampullerdeki cıva nedeniyle bu ampullerin tüketiminin giderek azaldığını yazıyor. Ancak gazete, kömüre dayalı elektrik santrallerinden çıkan cıvanın, flüoresan ampulleriyle kıyaslanamayacak kadar çok olduğuna dikkat çekiyor.

''İnsanların yol açtığı cıva kirlenmesinin en büyük nedeni flüoresan ampuller değil, Amerika’da elektriğin yarısını sağlayan termik santrallerdir. Aynı termik santraller, Amerika’nın atmosfere bıraktığı sera etkisi yapan gazların yarısını üretiyor. Bilinçli bir tüketici, flüoresan ampullerin geri dönüşümünü sağlayarak cıva miktarının artmasını engelleyebilir. Ancak elektrik santrallerinden çıkan cıva, karbon dioksit ve diğer zararlı maddelerin önlenmesi için federal hükümetin devreye girmesi gerekiyor''.

USA Today Amerika’nın Orta Batı eyaletlerinde can ve mal kaybına yol açan sellerin, doğanın tahrip edilmesinden kaynaklandığını vurguluyor. Gazete, aynı bölgelerin 1993 yılında da benzer bir felaket yaşadığını hatırlatıyor, ancak bu felaketten gereken dersin çıkartılmadığını kaydediyor.

''Sellerin ardından bir çok yerleşim birimi, bir yandan verdiği kayıpların yasını tutuyor, bir yandan da yeniden yapılanma çalışmalarını yürütüyor. Yaşanan felaket, ülke çapında yeni bir ders çıkarma imkanı da sağlıyor. Ancak gereken dersin çıkarılabilmesi için güçlü bir liderlik, gerçeklerle yüzleşebilme cesareti ve güvenlik sorununu ekonomik kazanımların önüne koyabilme becerisi gerektiriyor. Yetkiller, şu ana kadar bunu başaramadı. Ancak kıyılarda yaşayan milyonlarca insanın güvenliği açısından artık gereken dersler, çıkartılmalıdır ''.

XS
SM
MD
LG