Erişilebilirlik

G8 Zirvesi Bugün Başlıyor


Sanayileşmiş sekiz ülkenin liderleri, iklim değişikliği, artan enerji fiyatları ve küresel gıda krizini görüşmek üzere Japonya’da biraraya geldi.

Japonya’nın Hokkaido adasındaki yıllık G8 zirvesine İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya ve Amerika’nın liderleri katılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bir Japon gazetesine verdiği demeçte, G8 zirvesinde, bazı ülkelerin gıda maddesi ihracatına koyduğu kısıtlamaları kaldırma konusunu ele alacaklarını söyledi.

Zirveden önce Başkan Bush ile Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev arasında yapılacak görüşmede ticaret, Amerika’nın Avrupa’ya kurmayı planladığı füze savunma sisteminin ele alınması bekleniyor.

Öte yandan, Başkan Bush Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili ilerleme sağlandığını, ancak daha fazlası için baskı yapacaklarını söyledi.Başkan bu açıklamayı Japonya’da, Başbakan Yasuo Fukuda’yla dün düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Başkan Bush, nükleer görüşmelerde ilerleme sağlarken Japonya’nın Kuzey Kore tarafından kaçırılan vatandaşları için duyduğu kaygıları göz ardı etmeyeceklerini de vurguladı.

Kuzey Kore 1970 ve 1980’li yıllarda 13 Japon vatandaşını kaçırdığını kabul ediyor.Fukuda, nükleer sorunda kaydedilen ilerlemelere paralel olarak kaçırılan vatandaşları konusunda da sonuç alınmasını istedi.

Her iki lider ayrıca Pekin Olimpiyatlarının açılışına katılacaklarını yinelediler.

Çin’deki insan hakları ihlallerinden ötürü Başkan Bush’a olimpiyatların açılış törenine katılmaması için çağrı yapılıyor.
XS
SM
MD
LG