Erişilebilirlik

Kalça ve Diz Protezlerinin Sahibi Türk Profesör


Son yıllarda Türk bilimadamlarının Amerika'daki başarıları gündemden düşmüyor. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Profesör Doktor Orhun Muratoğlu da kalça ve diz eklemleri konusundaki araştırmalarıyla bu alanda dünya çapında başarı yakalamış bir Türk bilimadamı. Amerika'nın Sesi'nden Özge Övün Profesör Orhun Muratoğlu ile Türk Amerikan Bilimadamları Dernegi TASSA'nın bu yıl Harvard'da yapılan yıllık konferansı sırasında konuştu.

Orhun Muratoğlu ortopedik protezler konusunda dünyanın en önde gelen bilimadamlarından biri. Halen Harvard Üniversitesi’nde büyük bir laboratuarın başında olan Prof. Muratoğlu bu konuda 18 patente sahip. 19 yıldır Amerika’da yaşayan ve 12 yıldır Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Muratoğlu’nun geliştirdiği ve patentini aldığı protezler dünya çapında bir milyondan fazla hastada kullanılmış durumda. Prof. Dr. Orhun Muratoğlu çalışmaları hakkında Amerika’nın Sesi’ne bilgi verdi. Gündem programının sunucusu Özge Övün’ün sorularını yanıtlayan Muratoğlu şöyle konuştu: “Bizim laboratuarımızda daha çok kalça ve dizlerde kullanılan protezlerdeki biyomateryaller üzerine araştırma yapıyoruz. Araştırmalarımızda bu malzemelerin bir takım problemleri var, bu problemleri çözmeye çalışıyoruz. Bu problemlerden bir tanesi aşınma, diğeri de oksidasyon. Aşınma ne yazık ki bu protezlerin 10 sene içinde tekrar revizyon operasyonuna ihtiyaç duyulmasına sebep veriyor. Bu yüzden aşınmayı bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Öbür problem de oksidasyon. Aynı şekilde oksidasyon da bu protezlerin vücut içinde dejenere olmalarına sebep oluyor. Biz aşağı yukarı 10-12 sene önce bu konular üzerine çalışmaya başladık ve 1995 senesinde ilk defa aşınmanın çözümünü bulduk. Daha sonra oksidasyon için de bir çözüm bulduk ve bu çözümler için bir patentle firmalara yaklaştık. Bu firmalar, hatta iki firma, bizim teknolojimizle ilgilendi. İki sene içinde bu firmalarla beraber bütün dünyada bu malzemeler kullanılmaya başladı. Hem kalçada hem dizde aşağı yukarı 1998 yılından beri bu malzemeler kullanılıyor.”

Dr. Orhun Muratoğlu kalça ve diz eklemlerinden rahatsız olan hastaların Türkiye’de bir doktora giderek ameliyat seçeneğini düşünmeleri gerektiğini söylüyor. Muratoğlu’na göre bu tedavi için Amerika’ya gelmek çok mantıklı değil. Dr. Orhun Muratoğlu bu konuda şunları söyledi: “Bu ameliyatların ücreti sırf protezler için değil, aynı zamanda hastane ücreti var, doktor ve cerrah ücreti var. Bunların hepsini bir araya getirdiğiniz zaman 15 ila 20 bin dolar arasına patlayabilecek bir ameliyat bu. Fakat Türkiye’de bu ameliyatlar çok çok başarılı. Bu ameliyatlarda en önemli şey aslında cerrahın teknik kabiliyeti. Ve Türkiye’deki cerrahlarımız da çok kabiliyetli oldukları için ben hiç bir şekilde Türk vatandaşlarımıza Amerika’ya gelip böyle bir ameliyat olmalarını tavsiye etmem.”

Harvad Üniversitesi doktorlarından Orhun Muratoğlu çok uzun yıllar Amerika’da görev yapan bilimadamlarımızdan biri. Evli ve 4 çocuk babası olan Muratoğlu Türkiye’yle bağlarını şöyle anlatıyor: “Benim Türkiye’ye dönmem biraz zor. Neden derseniz... Evliyim. Karım da Türk aslında. 4 tane çocuğumuz var. Bir kısmı okula gidiyor, bir kısmı gidecek. İşimiz büyük burada. Bunların hepsini toparlayıp kapatıp Türkiye’ye dönmek bir anda bizim için çok çok zor bir iş olacak gibi görünüyor. Fakat her yaz Türkiye’deyiz 3 ay. Çocukları götürüyoruz. Çocuklar hem Türkçe konuşuyorlar, hem İngilizce konuşuyorlar ve Türk kültürünü çok benimsedikleri için onların da çok hoşuna gidiyor Türkiye’ye gitmek ve bütün yazı orada geçirmek.”

Harvard Üniversitesi’nde kendine özel bir laboratuarı olan Dr. Orhun Muratoğlu yanında çok sayıda Türk araştırmacı ve öğrenci de çalıştırıyor.

XS
SM
MD
LG