Erişilebilirlik

Kapatma Davasında Sona Doğru


Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı' olmakla suçlayıp iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle 14 Mart'ta Anayasa Mahkemesi'ne açtığı davada sona yaklaşılıyor. AKP'nin Anayasa Mahkemesi'ne sözlü savunmasını da vermesiyle davada sözlü savunma süreci bitti. AKP, sözlü savunmasında davanın 'siyasi' olduğu görüşünü yinelerken, mahkeme başkanvekili Osman Paksüt, davayı 3-5 hafta içinde sonuçlandırmak istediklerini açıkladı.

Ergenekon soruşturmasında emekli orgeneraller dahil çok sayıda üst düzey asker, gazeteci ve işadamının gözaltına alınmasıyla Ankara'da iyice karışan siyaset kulislerinde AKP'nin kapatılmasıyla ilgili hareketlilik de sürüyor. Aslında, 'devlete karşı örgüt kurmakla' suçlanan ve Ergenekon soruşturmasında emekli orgenerallere kadar uzanan geniş yelpazede gözaltıları gündeme getiren operasyonlarla, AKP'nin kapatılması davası arasında 'doğrudan' bağlantı kuranların sayısı her geçen gün artıyor. Başbakan Erdoğan da, Ergenekon soruşturmasında 'nereye kadar gidileceği'ni merak edenlere yanıt verircesine "Sonuna kadar gidilecek" açıklaması yaparak, kapatma davasıyla-Ergenekon arasında ilişki kurmaya çalışanlara yanıldıklarını göstermeye çalıştı. Ergenekon'u 'siyasi hesaplaşma süreci' olarak gören ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Deniz Baykal'a da sert çıkan Erdoğan, 'çetelere karşı' savaşmakta kararlı olduklarını bugünlerde her fırsatta dile getirmesiyle dikkat çekiyor.

Paksüt: 3-5 Hafta

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili harekettilik sürerken, AKP'nin kapatılması davası sürecinde de sona gelindi. AKP adına Anayasa Mahkemesi'ne sözlü savunmayı Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yaptı. Sözlü savunmada, "AKP'nin hiçbir zaman anayasaya aykırı ya da anayasal yöntemlere arkadan dolanan bir tutum içinde olmadığı" ileri sürüldü ve davanın hukuki değil siyasi olduğu görüşü yinelendi. Savunma sırasında Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya'yı eleştiren AKP'lilerin, "Başsavcı susan, boyun eğen, işaretle dahi konuşmayan bir milletvekili tipi arayışındadır. Bu tip vekil sadece savcının hayalinde yaşar, gerçek dünyada değil" ifadesini kullanmaları dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, davanın 'biran önce' sonuçlandırılmasını da Anayasa Mahkemesi'nden istediklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt de, davanın 3 ile 6 hafta arasında bitmesinin muhtemel olduğunu açıkladı. Paksüt, dava ile ilgili karar verilmeden Anayasa Mahkemesi üyelerinin tatile çıkmayacağını belirtti.

XS
SM
MD
LG