Erişilebilirlik

Türkiye'nin Arabuluculuğu


Washington'daki Woodrow Wilson Merkezi tarafından bir süre önce düzenlenen bir tartışma programında Annapolis görüşmeleriyle yeniden hız kazanan Orta Doğu barış süreci tartışıldı. Katılımcılar Bush yönetiminin görevinin bitmesine altı ay kaldığına dikkat çekerek, Orta Doğulu taraflar arasında barış anlaşmasının bu yıl içinde imzalanmasını beklemediklerini söyledi. Aynı katılımcılar Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı İsrail-Suriye görüşmelerinden de iyimser beklenti içinde olmadıklarını dile getirdi. Washington Enstitüsü uzmanlarından David Makovsky, İsrail-Suriye görüşmelerine, Amerika ve Suudi Arabistan'ın daha iyi arabuluculuk yapabileceğini ve soruna yeni başkan döneminde çözüm bulunmasının beklendiğini savundu:

"İsrail ve Suriye arasındaki görüşmeler açısından Türkiye iyi bir iş yapıyor. İsrailli ve Suriyeli yetkililer, dolaylı görüşmelere katılıyor. Ama bana öyle geliyor ki bu görüşmeler 2008 yılında bir yere varmayacak. Bu sorun bence 2009'da çözülebilir. İsrail ordusunun açısından bakarsak, görüşmelerin amacı, Suriye'yi ekonomik olmasa da askeri açıdan İran'dan uzaklaştırmak. Türklerin İran'la iyi ilişkileri var. Ayrıca hem Türkiye hem de Suriye İran'la iyi ilişkiler içinde. Burada amaç Suriye'yi İran'la ittifaktan uzaklaştırmak, Hizbullah'a gidecek roketlerin geçeceği ülke olmasını önlemek. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan başka bir havuzda yüzmesini istiyorsunuz. O da "Bu havuzda su yok, havuzu doldurun," diyecek. Bana sorarsanız havuzu doldurabilecek iki ülke var: Amerika ve Suudi Arabistan. Bu ülkeler devreye girmezse, görüşmelerden sonuç çıkmaz. 1970'lerde Henri Kissinger'la Enver Sedat görüştü. Mısır, Sovyet güdümünden Amerikan tarafına geçti. Ama Suriye sürekli Arapların güdümünde de değil. İran-Irak savaşında İran'ı destekledi. Geçen Mart ayında Arap zirvesi düzenledi, çok az kişi katıldı. Suriyeliler gelecekleriyle ilgili karar vermek durumunda. Suriye daha fazla petrol ithal etmek zorunda. Bu da onları İran'a daha bağımlı hale getirecek. Bence Suriye'ye bir öneri götürülmeli. Onlarla görüşülmesi gerek ama Bush yönetimi bunu istemiyor. Bu yüzden sorun bu yıl değil, gelecek yıl çözülebilir. Bu yıl zaten Olmert'in, Esad'ın, Türklerin kendi sorunları var. Mevcut görüşmelerin sürmesi iyi, ama fazla abartmamak gerekiyor. Bence en iyisi Amerika'daki yeni yönetimi beklemek."

Aynı tartışma programına katılan Wilson Merkezi uzmanı Aaron David Miller da Amerika'nın İsrail ve Suriye arasında arabuluculuğu daha iyi kaldırabilecek güçte olduğunu söyledi:

"İsrail ve Suriye arasındaki görüşmeler bence çok önemli değil. Görüşmelerin üçüncü bir tarafın katılımı olmadan başarıya ulaşacağına inanmıyorum. Bu ülke, giderilmesi çok zor boşlukları kapatacak güce sahip olmalı. Bu boşluklar hem ekonomik açıdan, hem de ileride gerekebilecek asker sevkiyat açısından doldurulmalı. Geçmişte baba Esad, eski İsrail Başbakanları Şamir, Rabin ve Barak, sonra genç Esad, bunların hepsine Golan tepeleri konusunda güvenlik garantisi verdik. Gerektiğinde Amerikan birliklerini sevketme sözü verdik. İsrail'le ilişkilerimizi de gözönüne alırsak, bu işi kimse üstlenemez. Ne Türkiye, ne İngiltere, ne de Birleşmiş Milletler. Amerika dışında hiçbir ülke bu konuda başarılı olamaz. Durum elverişli olursa, Amerika gelecek yıl bu rolü üstlenebilir."


XS
SM
MD
LG