Erişilebilirlik

Kıbrıs Rum ve Türk Liderleri Görüştü


Kıbrıs Türk ve Rum cumhurbaşkanları bugün Lefkoşa'da biraraya geldi.

Birleşmiş Milletler yetkilisi Taye-Brook Zerihoun, dört buçuk saatlik görüşmenin ardından, Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas'ın, ''tek egemenlik ve tek vatandaşlık konusunda prensipte anlaştığını'' açıkladı.

İki lider, doğrudan görüşmelere zemin hazırlama amacıyla 21 Temmuz'da yeniden biraraya gelecek.

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'la Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, dün dört buçuk saat süren görüşmelerinde nihai bir karara varamadıkları bildirildi. Tarafların hazırladığı ortak bildiriyi Birleşmiş Milletler Temsilcisi Taye-Brook Zerihun okudu ve Hristofyas'la Talat'ın bu ay içinde yeniden görüşeceklerini doğruladı.

Zerihun, "iki lider tek egemenlik ve vatandaşlık konularını ele aldılar ve prensipte anlaştı. Uygulamanın ayrıntılı olarak kapsamlı barış görüşmelerinde gündeme getirilmesini kabul etti. Görüşme 21 Temmuz'da yapılacak ve çalışma gruplarıyla teknik komitelerin sağladığı ilerleme son kez gözden geçirilecek," dedi.

Ancak somut bir anlaşma olmadığı gibi taraflar arasında barış görüşmelerinin başlaması için bir tarih de belirlenmedi. Kıbrıs Rum ve Türk liderlerinin önünde, güvenlik, mülkiyet hakkı, göçmenler, yerleşimciler, ekonomi ve anayasa gibi çözüm bekleyen zor konular bulunuyor.

Türk tarafı barış görüşmelerinin hemen başlamasını isterken, Rum tarafı daha çok hazırlık toplantısı yapılması gerektiğini savunuyor.

Kıbrıs Türk-Avrupa Birliği Derneği Başkanı Ali Eral, fazla iyimser değil.

Ali Eral, Kuzey Kıbrıs Türklerinin son iki, üç yıl içinde umutlarını büyük ölçüde kaybettiğini ve bu görüşmelerden de fazla birşey beklemediğini söylüyor.

Ancak bu kez barış sürecini hızlandırması beklenen bir politikacı var. Avustralya'nın eski dışişleri bakanı Alexander Downer, bu hafta iç politikayı bırakacağını ve Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs Özel Temsilciliği görevine başlayacağını açıkladı. Karmaşık görüşme süreçlerindeki başarısıyla tanınan Downer'ın Kıbrıs barış görüşmelerinin ilerlemesinde de önemli rol oynayabileceği söyleniyor.



XS
SM
MD
LG