Erişilebilirlik

30 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin ülkesini yeniden NATO’nun askeri komuta ve planlama yapısına dahil etme isteğini memnuniyetle karşılıyor. Gazete, Sarkozy’nin Fransız ordusunu ve savunma politikasını modernleştirme çabasını da destekliyor.

“Fransa’nın bu ay açıklanan yeni ulusal güvenlik belgesi, Paris’i 1990’lı yıllarda benzer adımlar atmış olan Washington ve Londra ile aynı noktada buluşturuyor. Yeni belge, savunma risklerini siber saldırıları ve çevre felaketlerini de kapsayacak bir biçimde yeniden tanımlıyor. İstihbarata verilen önemi artırıyor. Esnek ve hızlı harekete edebilen birlikler kurulmasını öngörüyor. Fransız generaller ve üst düzey yetkililer bu değişime direniyor. Sarkozy’nin bunları hayata geçirmesi için büyük çaba harcaması gerekiyor. Eğer bu çabası başarılı olursa, Fransa’yı ve müttefiklerini önümüzdeki 40 yılın gerektirdiği ihtiyaçlara cevap verebilecek bir noktaya taşıyacaktır.”


New York Times İsrail’in Hamas’la ateşkes yapmasını ve Suriye ile barış görüşmelerine başlamasını cesur ve gerçekçi bir yaklaşım olarak değerlendiriyor. Gazete, bu süreçte Amerika’nın seyirci konumda kalmasını eleştiriyor:

“Barış için karşılıklı olarak güçlü bir niyet olsa bile, tarihi güvensizlik ve siyasi liderlerin zayıflığı gibi nedenler, ancak Amerika’nın yapabileceği türden bir dış müdahaleyi gerektirebilir. Eğer Washington’un Libya ve Kuzey Kore’yi daha yapıcı davranmaya zorlayan diplomatik ve ekonomik yaklaşımlar Suriye’ye de gösterilseydi, Esad yönetimi İsrail’le barış yapmaya ve İran’dan uzaklaşmaya daha istekli olurdu. İsrail’in son diplomatik girişimleri, Bush yönetiminin yedi yıldır izlediği Ortadoğu’yu göz ardı etme politikasına rağmen gerçekleşti. Bu girişimlerin olumlu sonuçlanması için yeni yönetimin diplomatik yöntemleri çok daha fazla benimsemesi gerekecek.”

USA Today petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı spekülatörlerin suçlanmasını kolaycı bir yaklaşım olarak görüyor. Gazete, bir günah keçisi yaratmak yerine daha kapsamlı bir enerji politikası geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor:

“Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle spekülatörleri suçlamak, hastalığın nedeni yerine semptomlarıyla uğraşmaya benziyor. Spekülatörlerin rolü ne olursa olsun kesin olan bir şey var: yaşanan sorunların tek sorumlusu ne spekülatörlerdir ne de diğer olağan şüphelilerdir. Üstelik bu sorunların tek ve basit bir çözümü de yoktur. Asıl sorun hem yurt içinde hem de yurt dışında artan petrol talebidir. Petrole bağımlılıktan kurtulmamızı sağlayacak bir yöntem bulunmadıkça, hiçbir çözüm getirmeyen bir suçlamalar, bize sadece zaman ve para kaybettirir.”

Washington Post Demokrat partinin adayı Senatör Barack Obama ile Cumhuriyetçi partinin adayı Senatör John McCain’in Guantanamo’daki terör zanlılarına ilişkin politikalarını kıyaslıyor. Gazete, her iki adayın da konuyla ilgili açıklamalarında önemli boşluklar bulunduğunu ileri sürüyor:

“McCain, Guantanamo’nun kapanmasından sonra, oradaki tutukluları Amerika’ya getireceğini söyledi. Ancak, bu zanlılarla ilgili davaların nasıl görüleceği konusuna girmedi. Ayrıca, yurt dışında yakalanmış zanlılara ilişkin de bir yorum yapmadı. Obama’nın danışmanları da CIA’nın yurt dışındaki cezaevleri konusunu gözden geçirmeyi düşündüklerini söylediler. Bush yönetiminin aksine, Obama’nın Uluslararası Kızılhaç Örgütüne tutukluları görme izni vereceğini belirttiler. Ancak Obama’nın hangi tutukluları hangi kriterlere göre ve ne kadar süreyle cezaevinde tutacağı belirsiz. Obama’nın da McCain’in de bu belirsizlikleri gidermesi gerekiyor. Beyaz Saray’a seçilecek kişinin bu konuda net bir görüşü olması gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG