Erişilebilirlik

İsrail Ölü Askerlerini Geri Almaya Çalışıyor


İsrail hükümeti, iki yıl önce Hizbullah tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülen iki askerinin kemiklerini, Lübnanlı mahkumlarla değişmeyi öngören bir anlaşmayı onayladı.

Bakanlar kurulu toplantısında konuşan Başbakan Ehud Olmert, iki askerin sağ olmasını umduklarını kaydetmekle birlikte, yapılacak değişimin vicdani açıdan önemli olduğunu açıkladı.

2006 yazında Ehud Goldwasser ve Eldad Regev adlı askerlerin sınırı geçen Hizbullah militanlarınca kaçırılmasının ardından İsrail, Lübnan’a bir aydan fazla süren bir operasyon başlatmıştı. Ancak Hizbullah kaçırılan askerlerin sağ olduğu konusunda hiçbir işaret vermedi. Operasyonda binden fazla Lübnanlı ve çoğu asker 100’den fazla İsraillinin ölmesine rağmen, İsrail ordusu kaçırılan askerleri kurtarmayı başaramadı. Operasyon sırasındaysa Hizbullah, İsrail içlerine kadar ulaşabilen yüzlerce füze saldırısı düzenledi.

İsrail’in, askerlerin kemiklerine karşılık serbest bırakacağı Lübnanlılar arasında 1979 yılında ülkenin kuzeyinde iki kişiyi öldüren Samir Kantar da bulunuyor.

Hizbullah İsrail’in kararına karşılık henüz bir açıklama yapmadı.

XS
SM
MD
LG