Erişilebilirlik

Mugabe Yemin Edecek


Zimbabveli yetkililer, Devlet Başkanı Robert Mugabe'nin yarın (Pazar) yemin ederek yeni dönemine başlayacağını bildiriyor.

Muhalefetin çekilmesine rağmen yapılan Başkanlık seçiminin ikinci turundan sonra oy sayımı sürüyor. Ameirka ve Avrupa Birliği seçimin "gösterişten ibaret" olduğunu belirterek eleştirdi.

Muhalaefet lideri Morgan Tsvangirai, parti üyelerine yönelik şiddet eylemlerinin sürmesi üzerine seçimden çekilmişti. Muhalefetteki Demokratik Değişim Hareketi'nin 86 üyesi öldürüldü ve Mugabe yanlısı militanlar seçmenleri oy kullanmaya zorladı.

Seçim gözlemcileri katılım oranının düşük olduğunu bildirdi.

Mugabe ve yandaşları bütün suçlamaları reddeddiyor.

Robert Mugabe, 1980 yılında İngiltere'den bağımzılığını kazanmasından bu yana Zimbabve'yi yönetiyor. 29 Mart tarihinde yapılan başkanlık seçimlerinin birinci turunu Tsvangirai kazanmıştı.

Zimbabve'ye Yaptırım Uygulanacak

Başkan Bush, halkın iradesini görmezden gelen Zimbabve yönetimine karşı yeni yaptırılmar uygulanmaı için harekete geçiyor. Bush, ABD Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları'nın yeni bir yaptırım paketi hazırlamalarını istedi.

Bush ayrıca Zimbabve'ye silah ambargosu uygulanması ve yetkililere seyahat yasağı getirilmesi için de çalışacağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Gorgon Brown da Zimbabve'deki seçimleri kınadı.

XS
SM
MD
LG