Erişilebilirlik

BM Zimbabve'deki Şiddeti Kınadı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Zimbabve’de muhalefete karşı şiddeti kınayan bir karar aldı. Konsey, Cuma günü için planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun adil ve özgür olamayacağını da belirtti. Konsey Zimbabve’de aylar önce başlayan siyasi krizle ilgili olarak ilk kez bir karar aldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, bugünkü ortamda yapılacak bir seçimin meşru olmayacağını belirterek seçimin ertelenmesini istemişti.

Zimbabve’de muhalefetin başkanı adayı Morgan Tsvangirai, Hollanda elçiliğine sığındı. Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Tsvangria’ın güvenlik nedeniyle Pazar gecesini başkent Harare’deki elçilik binasında geçirmek istediğini, ancak sığınma hakkı istemediğini açıkladı.

Muhalefet lideri, partisine ve taraftarlarına saldırılar nedeniyle, ikinci tur seçime katılmama kararı aldı. Tsvangirai, kendisini destekleyen muhalefet üyelerinin hayatlarını tehlikeye atmak istemediğini söylüyor.

Devlet Başkanı Robert Mugabe’ye bağlı militan gruplar şimdiye kadar en az 86 muhalefet üyesini öldürdü.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 29 Mart’ta yapılan ilk turunu Morgan Tsvangirai kazanmıştı. Yaklaşık 30 yıldır devlet başkanlığı yapan Robert Mugabe koltuğundan ayrılmamakta direniyor.

XS
SM
MD
LG