Erişilebilirlik

'AKP'nin Kapatılması Talihsizlik Olur'


Amerika Dişişleri Bakan Yardımcılarından Matt Bryza, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılmasının talihsiz bir durum olacağını söyledi. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen Turgut Özal Konferansı’nda konuşan Matt Bryza Türkiye’deki iç gelişmeler ve Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendirdi.

Washington Enstitüsü tarafından düzenlenen 9’uncu Turgut Özal Konferansı’nda konuşan Matt Bryza AKP’nin kapatılması halinde Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle müzakereleri kesmesinin, Amerika’nın çıkarlarına ters düşeceğini belirtti: "Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci AK Parti'nin kapatılması durumunda askıya alınırsa bu bizim ulusal çıkarlarımıza zarar verir. Biz sürekli reformlarla gelişen bir Türkiye görmek istiyoruz. Ufukta AB üyeliği hedefi olmadığı takdirde Türk liderleri için reform kararları almak zorlaşacaktır."

Bryza Türkiye’de demokratik sistemin gelişmekte olduğunu ve mevcut sorunu nasıl çözeceğine Türkiye’nin karar vereceğini söyledi. Bryza Türk demokrasisinin bu sorunun üstesinden gelecek güçte olduğunu belirtti.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye’yi Washington için önemli kılan en büyük özelliğin demokrasi olduğunu belirtti. Türkiye’de din ve devlet işlerinin ayrı tutulmasının en büyük güvencesinin demokratik, laik sistem ve hukukun üstünlüğü prensibi olduğunu söyleyen Brzya ‘bunlar kişisel ve siyasi özgürlükleri de garanti altına alarak radikallerin yayılmasına engel oluyor’ diye konuştu.

Bryza şöyle devam etti: "Türkiye’de bazı siyasi liderler Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonunu yeniden düzenleyerek başka bir alana taşıdıklarını savunuyor. Bu görüşü paylaşmayanlarsa bu siyasileri laiklik, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi anayasal prensipleri gözardı etmekle suçluyor. AKP’nin kapatılma davasında bu tartışmalar ön plana çıkıyor. Türkiye’nin demokratik sistemi Türkiye’nin kendi tarihi deneyimlerinin bir ürünü. Ve demokrasi, geçmişte olduğu gibi şimdi de bu sorunun üstesinden gelecektir."

Demokrasilerde bir ülkenin siyasi geleceğini seçmenlerin belirlediğini söyleyen Matt Bryza Türk seçmeninin de 2007 yılında iki kez kararını açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın din ve devletin ayrı tutulmasının önemini vurguladıklarına ve laikliğin Türk anayasasının değişmez bir özelliği olduğunun altını çizdiklerine işaret eden Bryza ‘Türkiye Anadolu gelenekleri olan pragmatism ve inanç hoşgörüsünü günümüzün modern öğretileriyle birleştirerek mevcut tartışmalara Türk demokrasisini daha da güçlendirecek bir çözüm bulacaktır’ dedi.

Matt Bryza bir soru üzerine AKP’nin gizli bir gündemi olup olmadığını bilmediğini ve Washington’un Türk hükümetini eylemleri ve iki ülke arasındaki işbirliği düzeyine göre değerlendirdiğini belirtti.

Matt Bryza PKK'ya karşı işbirliği konusunda Amerika'nın gerekeni yaptığını ve işbirliğini genişletmeye şu an gerek olmadığını söyledi. Kıbrıs konusunda ise Bryza Birleşmiş Milletler kararlarını desteklemeye devam ettiklerini ve sorunun Ada'da çözümlenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Kıbrıs için özel temsilcisi atamakta acele etmediklerini belirten Bryza 'adada taraflar böyle bir yetkiliye ihtiyaç duyduklarına karar verirse o zaman özel temsilci atarız' diye konuştu. Bryza, Ermenistan'la Türkiye arasında ilişkilerin normalleştirilmesini desteklediklerini söyleyerek Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Gül'ü Türkiye-Ermenistan dünya futbol şampiyonası ön eleme maçını izlemeye Ermenistan'a davet edeceğini açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG