Erişilebilirlik

Rice: 'Davaya Karışmayız'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle açılan davaya müdahil olmayacaklarını söyledi ancak, Türkiye'nin laik demokratik sistemi ve reform sürecinin önemine vurgu yapacaklarını belirtti.

Rice, geçtiğimiz günlerde, New York'ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda bir konuşma yaptı. Bir soru üzerine kapatma davasını değerlendiren Rice, Türkiye'nin demokratik kurumlarını desteklediklerini söyledi ve şöyle konuştu: "Kapatma davası konusundaki tartışmalara müdahil olmayacağız. Bu, Türkiye’nin çözmesi gereken bir mesele. Ancak Türkiye’nin reform sürecine ve laik demokratik sistemine vurgu yapmaya devam etmemiz gerekiyor."

AKP'ye Övgü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la mükemmel ilişkilere sahip olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Rice, "AK Parti'yle mükemmel ilişkilere sahibiz" diye konuştu. Rice, "AK Parti'nin üstlendiği demokratikleşme gündeminin Türkiye'nin yararına" olduğunu da belirtti.

Rice, şöyle konuştu: "AK Parti, Kürt kökenli vatandaşlara ulaşarak, son seçimde oylarının büyük bölümünü aldı. Türkiye’de yoksullara ve kırsal kesimde yaşayanlara de ulaştılar, ve bu daha önce hiç yapılmamıştı. Dindar insanlara da el uzattılar. Türkiye’de laik demokrasi önemli, ancak dindar insanların da ülkenin bir parçası olması gerekiyor."

Avrupa Birliği

Dışişleri Bakanı Rice, konuşmasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini desteklediklerini yineledi. Rice, Türkiye'nin Avrupa Biriliği'ne üye olmasına olanak tanınmazsa, herkesin kaybedeceğini söyledi. Türkiye'nin AB'ye alınmamasının bedelini "Amerika'yla Avrupa'nın ödeyeceğini" söyleyen Rice, AB'ye üyelik umudunun reform süreci açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Dışişler Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu'da demokrasinin Türk demokrasisine benzemeli diye konuştu.

XS
SM
MD
LG