Erişilebilirlik

Zebari Rice'la Görüştü


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Amerika’nın Irak’taki askeri varlığı konusunda süren müzakerelerde, Washington’un daha yapıcı bir tutum sergilemeye başladığını söyledi. Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’la görüşen Zebari taraflar arasında anlaşmaya varılabileceğini söyledi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Amerika’yla Irak arasında müzakerelerin tıkandığını söylemişti. Ancak Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, son görüşmelerden sonra, Temmuz ayı içinde bir anlaşmaya varılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Amerika’ya Irak’ta asker bulundurma yetkisi veren Güvenlik Konseyi kararının süresi bu yılın sonunda doluyor; ve Washington ve Bağdat, bu sürenin uzatılması konusunda müzakerelerde bulunuyor.

Geçen hafta görüşmelerin tıkandığını söyleyen Maliki, Amerikalıların bazı taleplerinin, Irak’ın egemenliğini ihlal edeceği şeklinde yorumlanmasından kaygı duyuyor.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, hangi taleplerden söz edildiğini belirtmedi, ancak Amerikalıların daha yapıcı bir tutum sergilediğini söyleyerek, Irak Parlamentosu’nun anlaşmayı onaylayabileceğini söyledi.

Anlaşmanın gizli maddeler içermeyeceğini söyleyen Zebari, taraflar arasında uzlaşma sağlanınca, parlamentonun onayına sunulacağını kaydetti.

Önceki gün Washington Post gazetesine demeç veren Zebari, Amerika’nın pek çok konuda geri adım attığını söyledi. Zebari, Washington’un Amerikalı askerlere yasal dokunulmazlık talebinden vazgeçmesini örnek olarak belirtti.

Zebari, şu anda, Amerikalı askerlerin kaç askeri üssü kontrol edeceği; Amerikalı askerlerin Irak vatandaşlarını tutuklama hakkı bulunup bulunmayacağı gibi konuları müzakere ettiklerini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de, Zebari - Rice görüşmesinin olumlu geçtiğini ve Ameirka’nın da yakında uzlaşmaya varılmasını beklediğini kaydetti. Kesin tarih vermek istemeyen Casey, Amerika’nın taleplerinin Irak’ın egemenliğini ihlal etme gibi bir amaç taşımadığını vurguladı.

Amerika'nın Irak'ta kalıcı üs kurmak veya Irak hava saha kontrol etmek istemediğini söyleyen Casey, tek amaçlarının Amerikan askerlerinin Irak'ta kalabilmesi için hukuki zeminin oluşturulması olduğunu kaydetti. Casey, uzun vadede, hedeflerinin, Irak'ın yabancı güçlere muhtaç kalmaması ve güvenliğini sağlayabilmesi olduğunu belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Amerika’yla ülkesi arasında eşzamanlı olarak yürütülen stratejik yapılanma anlaşmasında da uzlaşmaya yakın olduklarını hatırlattı. Bu anlaşma da, iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, bilimsel ve kültürel ilişkileri düzenliyor.

Bu arada, Amerikan ordusu, Salı günü Bağdat’ta 63 kişinin ölümüne, 75 kişinin de yaralanmasına neden olan bombalı saldırıyı bir Şii grubun düzenlediğini açıkladı.

Askeri sözcü saldırıyı Haydar Mehdi Hadum El Fawadi liderliğindeki Şii grubun, Hürriyet mahallesine Sünniler’in dönüşünü engellemek için düzenlediğini söyledi.

Patlama, Bağdat’ta son üç aydır düzenlenen en kanlı saldırı oldu.

XS
SM
MD
LG