Erişilebilirlik

Fransa'da Türkiye'ye Destek


Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine en çok karşı çıkan ülke Fransa'da Türkiye yanlısı sesler yükseliyor. Fransa Başbakanı François Fillon, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine « referandum şartı » getirilmesini öngören Anayasa düzenlemesine karşı çıktı. Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatması durumunda Avrupa Birliği 'ilişkilerin dondurularak yanıt verilmesini" tartışırken, dönem başkanı olacak Fransa "bunun Türkiye'nin iç sorunu" olduğunu düşünerek müzakerelerle ilişkilendirilmemesini istiyor. Ancak Elysee Sarayı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Fransa'dan bir tepki jesti göstermesini istemesi durumunda konunun inceleneceğini belirtiyor.

Türkiye konusu Fransa'nın gündeminden düşmüyor. Ülkenin tüm kurumlarını çağın gereklerine uydurmayı planlayan Anayasa reform paketi Fransız Parlamentosu'nun ardından Senato'da görüşülmeye başlandı. Türkiey'nin Avrupa Birliği üyeliğine « referandum şartı » getirilen maddeyi de kapsayan reformlar üzerinde söz alan Başbakan François Fillon ve Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Josselin Rohan, ayrımcı bir anlayışla Türkiye'yi hedef gösteren referandum şartına ilişkin maddenin geri çekilmesini istediler. Yasanın Senato'ya sunuşunda konuşan Başbakan François Fillon, "Gerçekten, bu kadar sert bir ifadeyle bu konunun Anayasa'ya yazılması gerekiyor mu? Aranızda birçok kişi buna inanmıyor. Ben de sizin gibi düşünüyorum" dedi. Fillon, konunun Hukuk Komisyonu'nda düzenlendiği gibi Cumhurbaşkanı'na bırakılması gerektiğini açıkladı. Maddenin geri çekilmesinde önemli rol oynayan UMP'li Komisyon Başkanı Rohan ise, "Dost ve müttefik Türkiye'yi hedef alan bu ayrımcı ve gereksiz maddenin, iki ülke arasındaki ilişkilere büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

Türkiye'den "Akdeniz için Birlik resti"


Fransız medyası, Başbakan François Fillon'un bu açıklamalarıyla, Türkiye karşıtı milletvekillerine cesaret veren Sarkozy'nin ayakkabısının altına çakıl taşları koyduğunu yazdı. Sarkozy'nin bu tepkiler üzerine partisindeki Türkiye karşıtı milletvekillerini ikna etmek zorunda olduğuna işaret edildi. Zira, Türkiye 13 Temmuz'da Paris'te start alacak Akdeniz için Birlik Konferansı'na katılıp katılmayacağını henüz bildirmedi. Ankara, Fransa'nın anayasaya yazmak istediği ayrımcı madde konusunda adım atmasını bekliyor. Türkiye'nin elinde yalnızca Akdeniz Birliği değil, NATO askeri kanadında da Fransa'ya karşı güçlü kozlar bulunuyor.

Anayasa değişikliğiyle ilgili Senato genel kurulundaki oylama, gelecek hafta başında yapılacak. 23 Haziran Pazartesi'ne kadar sürecek görüşmeler bir hayli tartışmalı geçecek. Zira reform paketinde değişiklik yapılması için 500'ün üzerinde değişiklik önergesi verildi. Anayasa reformu üzerinde Senato'da değişikliğe gidilmesi durumunda paket, bir kez daha Parlamento'ya gönderilecek. Buradaki görüşmelerin ardından Parlamento ve Senato'nun ortak toplanacağı Kongre son kararı verecek. Ancak reform paketinin Kongre'den geçmesi için üye tam sayısının 5'te 3'ünün desteğini alması gerekiyor.

"Fransa AKP misillemesine karşı"

Fransa gündeminin ikinci önemli Türkiye tartışması ise Anayasa Mahkemesi'nin AKP'yi kapatması durumunda Birliğin ne tavır alacağı sorusu... Dünya diplomasinin ağırlıklı gazetesi Le Monde, AKP'nin kapatılması durumunda müzakelerin seyrine ilişkin gelişmeleri analiz etti. Gazete, kapatma kararı alınırsa, AB'nin Genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn'in, ilişkilerin 'bir süreliğine dondurulmasını' istediğini ancak böyle bir kararın Fransa tarafından destek görmediğini yazdı. Fransa, Avrupa Birliği içinde böylesi bir girişimin laik kamptaki AB yandaşları içinde ters etki yaratmasından endişe ediyor.

Daha önce de Le Figaro Gazetesinin Fransız diplomat ve Elysee kaynaklarına dayanarak verdiği haberde yer alan verilere göre Elysee Sarayı, cezalandırma ya da ilişkileri dondurma bir tarafa, uyarıda dahi bulunmak istemiyor. Elysee, AKP'nin kapatılmasının "Türkiye'nin iç işleriyle ilgili olduğunu' düşünüyor, ancak Başbakan Tayyip Erdoğan'ın küçük bir jest talep etmesi durumunda konunun tartışılabileceğini" dile getiriyor. Elysee yetkilileri Le Monde'a, "Biz, Türk demokrasininin bu zor süreçten geçmesine yardımcı olmaya hazırız" açıklamasında bulunuyor. Fransız Dışişleri ise böylesi bir gelişmenin Türkiye ile müzakereleri etkilememesi gerektiği görüşünü ısrarla savunuyor.

Avrupa Birliğinin icra kurulu Komisyon, tartışmalara bakmaksızın Fransa'nın dönem başkanlığı öncesi 2 başlığı daha müzakereye açtı bile. Birlik ile Türkiye arasında açılan başlık sayısı böylece 8'e yükseldi. Fransa ise kendi dönem başkanlığında, 2 ya da 3 başlığı daha müzakereye açmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG