Erişilebilirlik

'Soykırım Sözcüğünü Tercih Etmiyoruz'


Amerika Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ve Avrasya Bölgesi'nden Sorumlu Yardımcısı Daniel Fried, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamanın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine katkısı olmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Masası'ndan sorumlu Bakan yardımcısı Daniel Fried, Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu tarafından düzenlenen Kafkaslar konulu oturumda Türkiye'yle Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesinin kendileri için öncelikli konu olduğunu belirtti. Amerika'nın Türkiye-Ermenistan sınırının açılmasına destek verdiğini belirten Fried, sınırın açılması için Ermenistan'ın mevcut sınırı resmen tanıması ve Türkiye cumhuriyeti topraklarında hak iddia etmekten vazgeçmesi gerektiğini bildirdi. Fried, Ermenistan'ın Türkiye'nin diyalog çağrılarına olumlu yanıt vermesi gerektiğini de belirtti.

Fried, Kongre'deki Ermeni lobisi milletvekillerinin sert sorularıyla karşılaştı. Daniel Fried, Amerikan yönetiminin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlamamasının nedeni sorulduğunda 'bunun Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin düzelmesine ya da Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesine olumlu katkısı olacağına inanmıyoruz' şeklinde yanıt verdi. Fried, konuyla ilgili politikanın Bush yönetimi tarafından belirlendiğini ve yönetimin 1915 yılındaki olayları inkar etmemekle birlikte soykırım sözcüğünü kullanmamayı tercih ettiğini söyledi.

Daniel Fried Ermenistan'la Türkiye arasındaki ilişkilerin düzelebilmesi için Türkiye'nin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtirken, Amerika'nın da geçmişinin karanlık noktalarıyla yüzleşmesinin kolay olmadığını söyledi.

İlişkilerin düzelmesi için Ermenistan-Türkiye sınırının açılması gerektiğini kaydeden Fried, Yukarı Karabağ sorununun çözümünün sınırın açılması için ön koşul olmaması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

Yukarı Karabağ sorununun çözümünde olumlu gelişme kaydedildiğine değinen Bakan Yardımcısı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını ancak sorunun uluslararası yasal ve siyasi prensipler ışığında çözümlenmesi gerektiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG