Erişilebilirlik

Almanya: Vatandaşlık Testine Tepki


Almanya’da 1 Eylül’den itibaren uygulanacak vatandaşlık testine tepkiler sürüyor. Alman olmak isteyenler için öngörülen 310 sorudan oluşan testin kazanılabilmesi için toplam 33 sorunun yarısından fazlasının, yani 17’sinin doğru cevaplandırılması gerekiyor.

Geçen yıl Ağustos ayında Almanya’da yürürlüğe giren Göç Yasası’nda, ülkede ortak bir vatandaşlık testi yapılması hükümetteki koalisyon partileri tarafından karara bağlanmıştı. Evlilik yoluyla Almanya’ya gelecek olan Türkler’in yeteri kadar Almanca bilmelerini kurallaştıran Göç Yasası, hükümete göre, uyumu kolaylaştırmayı amaçlıyor, bu yüzden Alman vatandaşlığına geçecek olanların da söz konusu ‘vatandaşlık testini’ başarmalarını zorunlu hale getiriyor. Soruların Federal Parlamento ve koalisyon ortağı SPD’nin bilgisine sunulmadan Birlik Partili İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble tarafından yürürlüğe konulmasına tepkiler artıyor. SPD ve muhalefet partileri soruların zorluğuna ve vatandaşlığa geçişi caydırıcı niteliğine dikkat çekiyorlar. Türk dernekleri, testteki soruların büyük bir bölümünü Almanların bile cevaplayamayacağını savunuyor. Berlin Humbolt Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından hazırlanan sorular ‘Demokrasilerde Siyaset’, ‘Tarih ve Yükümlülükler’ ile ‘Birey ve Toplum’ konularını içeriyor.

Yeşiller Partisi Berlin milletvekili ve partisinin uyum sözcüsü Bilkay Öney, sınavın yasal dayanağı olmadığını, nitekim sınava girmediği için hiç kimsenin vatandaşlığa geçme hakkından mahrum bırakılamayacağını savunarak, parlametoya soru önergesi verdi.

Bu arada bir ankete göre, Almanlar’ın yüzde 66’sı vatandaşlığa geçişte böyle bir test uygulanmasını destekliyor. Teste karşı çıkanların oranı sadece yüzde 23.

Öte yandan İslami çevrelerin testi olumlu bulduklarını açıklaması kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi, testteki soruları Alman olmak isteyenler için yararlı ve gerekli olarak tanımlarken, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya örgütü sözcüsü Bekir Alboğa da testi eleştirenleri aceleci davranmakla suçladı.

Uzmanlar Vatandaşlık Testi uygulaması başladıktan sonra Alman vatadaşlığına geçenlerin sayısının daha da azalacağını tahmin ediyor. Almanya’da geçen yıl 126 bin kişi Alman vatandaşlığına geçti. Bu rakam 2000 yılında 250 bin civarındaydı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG