Erişilebilirlik

İsrail ile Hamas Arasında Ateşkes


Mısır, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını bildiriyor.

Adı açıklanmayan bir Mısırlı yetkili, resmi MENSA haber ajansına Gazze’de ateşkesin Perşembe günü yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Anlaşma, Hamas’ın roket ve havan saldırılarını durdurmasını ve İsrail’in de karşılığında Gazze’ye uyguladığı ablukayı kademeli olarak kaldırmasını öngörüyor.

Hamas, ateşkese bağlı kalacaklarını bildirirken İsrailli yetkililer anlaşmayı doğrulamadı. Ancak yetkililer, İsrail’in ateşkes görüşmelerindeki temsilcisinin son gelişmelerle ilgili olarak Kahire’ye gittiğini söyledi.

Ateşkes açıklamasından önce İsrail’in Gazze’de düzenlediği iki hava saldırısında 6 Filistinli öldü.

Son haftalarda bölge gündeminin ilk sıralarında olan ve gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sürekli tartışılan İsrail - Hamas ateşkesinin sağlandığını ilk olarak Filistinli yetkililer duyurdu. Ardından arabulucu Mısır’daki diplomatlarında konfirme ettiği ateşkes anlaşması Perşembe günü sabah 06 itibarı ile yürürlüğe girecek.

İki aşamalı olacağı duyurulan ateşkes hakkında İsrail tarafı temkinli. Haber duyulduktan sonra bir- iki saat ateşkesi teyid etmeyen İsrail yetkilileri detaylar hakkında da konuşmuyor. Ancak Başbakanlık sözcülerinden David Baker VOA ‘ya yaptığı açıklamada “ İsrail güneyde huzur istiyor. Mısır ın referansında gelinen nokta umut verici ve amaca ulaşmak için hevesliyiz” şeklinde konuşarak ateşkesi inkar etmes de temkinli olduklarının altını çizdi.

İki aşama olarak planlanan ateşkesin ilk 3 günü çok kritik. Eğer ateşkes 72 saat dayanırsa İsrail Gazze’ye uyguladığı ambargoyu kısmen kaldıracak. Ardından da 2 sene önce Hamas militanlarınca kaçırılan İsrail askeri Gilat Şalit ‘in iadesi süreci başlayacak. Hamas Şalit’ in iade edilip edilmeyeceği konusunda sesiz kalmayı tercih ediyor ancak basına sızan bilgilere göre eğer ateşkes başarılı olur ise Hamas Şalit’ i İsrail’ e iade edecek. İsrail’ de buna karşılık Gazze ‘nin dünya ile yegane bağları olan Erez ve Refah sınır kapılarını tamamen açacak.

Ateşkes anlaşması haberi duyulduğu andan itibaren de İsrail medyası tepkileri duyurmaya başladı. Anketlere göre Filistin ve İsrail halkları anlaşma hakkında çok da iyimser değil. Bu tür anlaşmaların sadece saatler dayanabildiği bölgede bu sefer ki girişimin de başarılı olacağına inanan çok az. Öte yandan İsrailliler onbaşı Gilat Şalit ‘in İsrail ‘e iade edilmeden hükmetin böyle bir angajmana girmesinden de rahatsiz. Filistinliler ise Gazze de sukunetin gelmesini istiyor, zira Gazze de sağlanacak bir kalıcı ateşkesin Batı Şeria ya da olumlu yansıyacağına inanıyorlar.


XS
SM
MD
LG