Erişilebilirlik

16 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Times gazetesi, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaması nedeniyle sekiz başlığın askıya alındığı hatırlatılıyor.

"Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 2005 yılında, Avrupa'da Türkiye'nin üyeliğine yönelik muhalefetin arttığı, Türkiye'de ise Avrupa'nın kendisine ikinci sınıf ülke muamelesi yaptığı algılamasından duyulan rahatsızlığın yükselişe geçtiği bir dönemde başlamıştı. Kamuoyu yoklamaları, Avrupalıların yüzde 59'unun Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu gösteriyor. Bu rakam Almanya'da yüzde 74'e, Yunanistan'da ise yüzde 79'a çıkıyor. Türkiye ise müzakerelere bir kriz atmosferinde giriyor. İslami faaliyetlerinden dolayı iktidardaki AKP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması söz konusu."

New York Times gazetesi yenilenebilir enerji kaynaklarına uygulanan vergi muafiyetlerinin bu yıl sonunda biteceğini belirtiyor. Gazete, Temsilciler Meclisi'nin muafiyetleri uzatacak bir tasarıyı kabul ettiğini hatırlatarak, Senato'ya da tasarıyı onaylaması çağrısında bulunuyor.

"Cumhuriyetçiler mali sorumluluğa inandıklarını söylüyorlar. Bu tasarı, mali disiplini bozmuyor, bir dizi vergi muafiyetinin yerine başka muafiyetler getiriyor. Tasarı, Cumhuriyetçilerin desteklediklerini söylediği teknolojik yenilikleri de teşvik ediyor. Cumhuriyetçiler yeni istihdam alanları açılmasından yana olduklarını söylüyorlar. Rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları istihdamı artıracak bir nitelik de taşıyor. Eğer Cumhuriyetçiler bütün bu söylediklerinde gerçekten samimi ise, inatçılığı bırakıp Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarıyı onaylamalıdır."

USA Today Pekin Olimpiyatları yaklaştıkça Çin'in verdiği sözlerden de dönmeye başladığını yazıyor. Gazete, Çin hükümetinin yabancı seyircilere ve Çinli muhaliflere getirdiği yasakların gereksiz ve faydasız olduğunu savunuyor.

"Çin, Mao'nun aydınları tarlalarda çalışmaya zorladığı 1960 ve 70'li yılların kültür devriminden bu yana büyük mesafeler kat etti. Çin ekonomisi hızla büyüyor. Özel yatırımlara artık izin veriliyor ve bu yatırımlar destekleniyor. Olimpiyatlar için "tek dünya, tek rüya" sloganını benimseyen Çin'in bu slogana uygun davranması için daha fazla açıklık ve saydamlık göstermesi gerekiyor."

Christian Science Monitor akaryakıt fiyatlarının artmasıyla toplu taşımacılığa olan ilginin de arttığını yazıyor. Gazete, artan talep nedeniyle toplu taşımacılık sisteminin de reforma gitmesinin şart olduğunu vurguluyor.

"Kamu yöneticileri şu anda toplu taşıma araçlarına olan talebin sürüp sürmeyeceği konusunda kararsız. 1970'li yıllardaki petrol krizinde de benzer bir talep artışı yaşanmış ancak bu talep daha sonra düşmüştü. Amerikalıların otomobil tutkusu çok derinlere gidiyor ve şu anda nüfusun sadece yüzde 20'si toplu taşıma sistemine yakın bölgelerde oturuyor. Çalışma saatlerini değiştirmek, sefer sayılarını artırmak ve sadece otobüslere özgü şeritleri kullanıma sokmak gibi kısa vadeli önlemler farklı bir şeydir. Tren istasyonlarındaki otopark kapasitelerini artırmak, metro yatırımlarına girişmek gibi uzun vadeli önlemler başka bir şeydir."

XS
SM
MD
LG