Erişilebilirlik

Türkiye'de Amerikan Aleyhtarlığı


Pew Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan ankette, dünyada Amerika’nın imajının kısmen düzeldiği; ancak Amerikan aleyhtarlığının yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerde büyük çoğunluğun Amerika’yı “dost yerine düşman” gördüğü belirlendi. Türkiye’de ankete katılanların yüzde 70’i, Amerika’yı “dosttan ziyade düşman” olarak görüyor.

Amerika hakkında olumlu görüş bildirenlerin oranı sadece yüzde 12. Bu oran geçen yıl yüzde 9’du. Nüfusu Müslüman olan ülkeler arasında en çok Amerikan aleyhtarlığının, Ürdün ve Türkiye’de olduğu görüldü.

Ankete göre, Türklerin çoğunluğu, Kasım ayında yapılacak Amerika başkanlık seçimlerinden sonra Amerikan dış politikasında fazla bir değişiklik olacağını düşünmüyor. Dünyadaki genel eğilimin aksine, ankete katılan Türkler, Demokrat Parti başkan adayı Senatör Barack Obama’nın uluslararası ilişkiler konusunda doğru adımlar atacağına da inanmıyor.

Bu arada, Pew Araştırma Merkezi’ne göre, Türklerin yüzde 75’i Türkiye’nin gidişatını olumsuz buluyor. Geçen yıl bu oran yüzde 58’di. Ankete göre Türklerin yüzde 74’ü Türk ekonomisinin de olumuz bir seyirde olduğunu düşünüyor.

XS
SM
MD
LG