Erişilebilirlik

Merkel Dünyanın En Güvenilen Siyasetçisi


Forbes dergisinin ‘dünyanın en güçlü 100 kadını’ listesinde iki yıldır ilk sırada yer alan Alman Başbakanı Angela Merkel, şimdi de dünyanın en çok güvenilen siyasetçisi seçildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’e, Almanya'nın AB dönem başkanlığı sırasında sağladığı başarılardan ve küresel ısınmaya karşı mücadelesinden ötürü uluslararası arenade övgülerin ve ödüllendirilmelerin ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Akdeniz Birliği projesini, kendi istediği yöne çevirebilen, ayrıca AB içinde küresel ısınmaya karşı emisyonun azaltılmasının önünü açan Merkel, ‘Pew Global Attitudes Project’ adlı merkezin araştırmasına göre, dünyada saygınlığı en yüksek siyasetçi konumunda.

Aralarında ABD, Almanya ve Türkiye’nın de bulunduğu 24 ülkede, 25 bine yakın kişinin katılımı ile gerçekleştirilen ve dünyanın önde gelen siyasetçilerinin dışpolitika imajlarını ele alan araştırmaya göre, Merkel’in politikalarına Almanların yüzde 76’sı güven duyuyor.

Merkel’in değerlerinin en yüksek olduğu ülke ise Fransa, burada araştırmaya katılanların yüzde 84’ü Merkel’i en güvenilir politikacı olarak tanımlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy kendi ülkesinde yüzde 51’lik bir oranla Alman Başbakanı’nın çok arkasında yer alıyor. Merkel’e en az güven duyulan ülke ise Türkiye.

‘Pew Global Attitudes Projects’in araştırmasına göre, Türk halkının sadece yüzde 6’sı Merkel’i güvenilir bir siyasetçi olarak tanımlıyor. Merkel’in genel başkanı olduğu Birlik Partisi CDU milletvekili Nebahat Güçlü, Alman başbakanının güven uyandıran en büyük özelliğinin karşısındakini ciddiye alan bir intiba bırakması olduğunu öne sürüyor. Nebahat Güçlü, Merkel’in bir taktik ustası olduğunu ve kamuoyunun konulara verdiği tepkileri kendi çizgisini belirlemede kıstas edindiğini belirtiyor.

Öte yandan söz konusu araştırmanın başka bir sonucunda göre, Amerika’daki Başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin adayı Barack Obama’ya en yoğun desteğin geldiği ülke yüzde 84’le Fransa. Almanya’da bu oran yüzde 82, Amerika’da ise yüzde 59.
XS
SM
MD
LG