Erişilebilirlik

İsrail - Hamas Ateşkes Görüşmeleri


İsrail'den bir heyet, Hamas ile ateşkes anlaşmasına varma amacıyla Mısır’a gitti.

İsrail hükümeti, heyeti Gazzeye yönelik genişçaplı operasyonu erteleme kararı aldıktan sonra Kahire’ye gönderdi.

Erteleme kararının, ateşkes görüşmelerine daha fazla tanımak için alındığı belirtildi. Hükümet sözcüsü Mark Regev, orduya ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde operasyona hazır olması emri verildiğini açıkladı.

Hamas sözcüsü Sami Ebur Zühri ise İsrail’in barış konusunda ciddi olmadığını söyledi.

Öte yandan Gazze’nin Beyt Lahiye kasabasında bir Hamas liderinin evinde meydana gelen patlamada biri bebek dört kişi öldü, en az 40 kişi de yaralandı.

Hamas, İsrail’in eve hava saldırısı düzenlediğini; İsrail ordusu ise olayla ilgisi olmadığını patlamanın evin içinde meydana geldiğini öne sürdü. Patlamadan sonra Hamas militanları İsrail’e roket ve havan ateşi açtı.

Kahire'den Olumlu Mesajlar

Gazze'nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ile İsrail arasında yapılmasına çalışılan ateşkes anlaşmasının arabulucusu Mısır'daki İsrail heyeti başkent Kahire’den olumlu mesajlar yolluyor. Ancak dün yapılan Güvenlik Kabinesi sonrasında Mısır a giden İsrail heyetinin “ateşkes yakında” açıklamalarına karşın Hamas lideri İsmail Haniye binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisinde yaptığı son açıklamasında “ Gazze ambargolar ve işgallerden daha güçlü. Ateşkesi biz değil İsrail ve de Amerika istedi. Ne kadar gerekiyorsa o kadar direneceğiz” dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise gün içinde ateşkes çabalarının umut verici olduğunu belirtmişti.

Son bir aydır İsrail medyası ordunun Gazze yi yeniden ele geçirmek üzere hazırlık yaptığını yazıyordu. Ancak Çarşamba günü gerçekleşen Güvenlik Kabnesi toplantısında İsrail Savunma Bakanı bu konuda geri adım aıldığını açıklamıştı. Barak “ pek çok savaşta bizzat savaştım, askerleri savaş alanına yollamadan önce barış için tüm çabanın harcanması gerek” diyerek ateşkes konusunda Hamas ile indirek olarak görüşmek istediğini duyurmuştu.

Ancak gerek İsrail halkı gerekse Filistinliler herhangi bir ateşkes olabileceği konusunda umutlu değiller. Son anketlere göre iki tarafdan da halkın yüzde 70’i ateşkeslerin kalıcılığına inanmıyor.

İsrail ise Gazze ‘ye büyük bir askeri operasyon konusunda çekinceli, gerek Filistin gerekse İsrail tarafından çok kayıp verileceğindense neredeyse emin.

Öte taraftan Hamas liderleri İsrail ile ateşkes konusunda şartları olduğunu her fırsatta vurguluyor. Son olarak Suriye’den açıklama yapan Halit Meşal son 2 yıldır örgütün elinde olan İsrailli onbaşı Gilat Şalit in İsrail elindeki yüzlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmadığı sürece salıverilmeyeceğini yineledi.

Gazze’de Hamas ile ateşkes yapmaya çalışan İsrail hükümeti kendi içinde de erken seçim tartışmaları ile çalkalanıyor. Amerikalı bir işadamından rüşvet aldığı iddiası ile haftalardır her geçen gün kredi kaybeden Başbakan Ehud Olmert üzerindeki siyasi baskıda artarak devam ediyor.

Kolasiyonun büyük ortaği İşçi Partisinin de lideri olan Savunma Bakanı Ehud Barak Başbakan görevinden istifa etmezse erken seçim için gerekeni yapacaklarını yineledi.
Görevden ayrılmayacağını her fırsatta dile getiren olmert in ise Barak ın desteğini kaybettikten sonra siyaset sahnesinde kalamayacağına olan inançda her geçen gün artıyor. İsrail halkı Başbakanın ne savaş ne de barış kararı veremeyecek kadar yetersiz olduğu görüşünde.

XS
SM
MD
LG