Erişilebilirlik

Fransız Senatosu'nda Türkiye Tartışması


Fransa Ulusal Meclisi tarafından Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeyiğine referandum şartı getirilmesini öngören düzenleme, Senato tarafından kaldırılıyor. Fransız Senatosu Dışişleri ve Savunma Komisyonu, Türkiye’yi hedef alan referandum şartını « iki ülke arasındaki ilişkileri ciddi biçimde sarsacağı endişesiyle» iptal etti. Komisyon, bu konuda diğer aday ülkelerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı’nın karar vermesini içeren ilk metne dönülmesini istedi.

Fransa’da Parlamento’nun Türkiye aleyhinde aldığı referandum kararı Senato tarafından iptal ediliyor. Fransız Ulusal Meclisi’nde geçtiğimiz hafta, yalnızca 48 oyla geçen ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini referandum şartına bağlayan anayasal düzenleme, Senato’dan geri döndü.

Senato’da Dışilişkiler ve Savunma Komisyonu’nda dün ele alınan Anayasa reform paketi üzerindeki görüşmelerde bazı maddelerin yanısıra Türkiye’nin üyeliğini referandum şartına bağlayan madde de kaldırıldı.

Toplantıda, Türkiye aleyhindeki maddenin kaldırılmasını bizzat komisyon başkanı iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP)’nden Josselin de Rohan önerdi. Rohan’ın önergesinin kabul edilmesinin ardından Komisyon yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada “dost ve müttefik ülke Türkiye hedef alınarak getirilen özel düzenlemenin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri ciddi biçimde tehlikeye sokacağı endişesiyle, reform paketine önerge ile eklenen düzenleme iptal edilmiştir” denildi. Ayrıca, referandum konusunda, Cumhurbaşkanının karar vereceğini düzenleyen ilk metne dönüldüğü vurgulandı.

Referandum şartının Senato komisyonunda iptal edilmesinin ardından, Parlamento Başkanı Bernard Accoyer de, “Parlamento’nun da senatoyu takip etmesini ümit ettiğini” söyledi. Böylece bir grup UMP’li milletvekili tarafından Türkiye’ye karşı getirilen bu düzenlemenin iptali yolunda ilk adım da atılmış oldu.

Avrupa Anayasası’nı referandumla reddederek Birliği büyük krize sokan Fransa’da referandum sözü bile Avrupa yönetimini korkutuyor. Kısaltılan ve Lizbon anlaşması olarak değiştirilen Avrupa Anayasası krizini aşmaya çalışan Avrupa Birliği, kısa anayasayı referandumla kabul edecek tek ülke İrlanda’da bu hafta sonu yapılacak seçimlerde yeniden bir hayır sonucu çıkmasından ciddi endişe duyuyor.

Avrupa dönem başkanlığını 1 Temmuz’da devralacak olan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, göreve gelmeden tüm üye devletleri tehdit eden Anayasa’daki “referandum zorunluluğunu” kaldırmak üzere reform paketine bir madde eklemişti.

Ancak iktidara mensup Türkiye karşıtı 40’a yakın milletvekili, Türkiye’nin üyeliğinin referandumla belirlenmesi şartının anayasada kalmasında ısrar ederek, aksi taktirde bütün reform paketine karşı oy kullanacaklarını bildirmişti. Hükümet önce tüm reform reddedilir korkusuyla bu önergeye destek verince önerge geçtiğimiz hafta Parlamento’da 21’e karşı 48 oyla kabul edilmişti.

Maddenin Parlamento’dan geçmesi üzerine Ankara sert bir mesaj yayınlayarak “bunun iki ülke arasında ciddi bir kopuş anlamına geleceğini” bildirdi. Avrupadan Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet de başından beri bu girişime karşı çıkmış, “Türkiye ile beklenenin üzerinde sorun çıkar” diye uyarıda bulunmuştu. Muhalefet partileri de blok olarak bu düzenylemeye karşı oy kullanacaklarını duyurmuşlardı.

Şimdi Senato, Parlamento’nun Türkiye konusunda attığı yanlış adımdan geri dönüyor. Ancak Türkiye karşıtı düzenleme, Senato’nun 17 Haziran’daki toplantısı ve ardından Senato ve Meclis’in ortak toplanacağı Kongre’nin alacağı karardan sonra ortadan kalkabilecek.

XS
SM
MD
LG