Erişilebilirlik

Fransa: Türkiye'ye Referandum Şartı Kalkıyor


Fransa, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine referandum şartı getiren düzenlemede geri adım atıyor. Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen Anayasa değişiklik paketi, bugünden itibaren Senato Hukuk Komisyonu’nda görüşülmeye başlayacak. Komisyonun, hükümetin “Türkiye’yi yaraladığı” gerekçesiyle ek önerge sunarak, referandum şartını kaldırması bekleniyor. Komisyonda çalışmaların tamamlanmasının ardından Senato Genel Kurulu, tasarıyı 17 Haziran’da görüşerek karara bağlayacak.

Fransa Parlamentosu geçtiğimiz hafta, anayasa değişiklik paketinde yer alan bir madde ile Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin kabulü için referandum şartı getirmişti. Ancak Avrupa’dan sorumlu Devlet Bakanı Jean-Pierre Jouyet başta olmak üzere pek çok hükümet ve iktidar partisi mensubu siyasetçinin karşı çıkması nedeniyle, ‘referandum şartının reform metninden çıkarılması’ için önerge verileceği öğrenildi.

Fransa Ulusal Meclisi’nin geçtiğimiz hafta kabul ettiği metin, bugünden itibaren Senato’da Hukuk Komisyonu’nda görüşülmeye başlıyor. Le Figaro Gazetesi’ne bilgi veren Hukuk Komisyonu başkanı ve raportörü Jean-Jacques Hyest, 4 önemli konuda iktidar olarak önerge vereceklerini açıkladı. Habere göre, İktidara mensup çok sayıda milletvekili yalnızca Türkiye için düzenleme getirilmesinden rahatsız ve böyle bir uygulamanın « Türkiye’yi yaralayacağından » endişe ederek geri çekilmesini istiyor.

Muhalefet partilerinin tümünün karşı çıktığı düzenleme, Hükümetin Meclis’e gönderdiği ilk haline dönüştürülecek. Buna göre, anayasa maddesine Meclis’te eklenen ve Türkiye’yi tanımlayan ‘nüfusu Birlik nüfusunun yüzde 5’inden yüksek olmayan ülkeler hakkında referandum şartı aranmaz’ maddesi kaldırılacak. Madde, Hükümet’in gönderdiği ‘Yeni üyeliklerin Meclis oyu ya da referandumla kabul edilmesine Cumhurbaşkanı karar verir,’ diye düzeltilecek.

Geçtiğimiz hafta değişikliğin kabul edilmesinin ardından Avrupa’dan Sorumlu Devlet Bakanı Jean Pierre Jouyet, Türkiye karşıtı ayrımcı bir anayasa düzenlemesi yapılmasının Türkiye’yi yaralayacağı, bunun da Fransa’nın çıkarına olmadığını söylemişti. Türkiye ile ticaret hacminin düştüğünü, üstelik NATO’da Türkiye ile Fransa’nın karşı karşıya gelmesinden Fransa’nın hiçbir çıkarı olmayacağını, Akdeniz Birliği projesinde de Türkiye’nin yer alması için geri adım atılması gerektiğini söylemişti.

Ardından Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye yakın çalışan eski Başbakanlardan Senatör Jean-Pierre Raffarin da, konuyu iktidar partisi grubunda ve kendi aralarında görüştüklerini, iktidar milletvekillerinin de çoğunlukla bu maddeye karşı olduğunu açıklamıştı. Raffarin de, Anayasa yapmanın ciddi bir iş olduğunu ve doğrudan bir ülkenin hedef alınamayacağını dile getirmişti. Muhalefet partileri Sosyalist Parti, Yeşiller ve Komünist Parti de, Türkiye’ye karşı getirilen bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu belirterek, sonuna kadar bu maddeye karşı oy kullanacaklarını açıklamışlardı.
Muhalefet, paket içinde yer alan önemli kurumsal düzenlemeleri de yetersiz buluyor ve bu haliyle reforma oy vermeyeceklerini kaydediyor. Tartışmalı reform paketi üzerinde Senato Hukuk Komisyonu çalışmalarını tamamladıktan sonra, paket 17 Haziran’da Senato Genel Kurulu’nda ele alınacak. Eğer Senato’da tasarı üzerinde değişiklik yapılırsa yeniden Meclis’e dönecek ve Meclis paketi bir kez daha görüşecek. Anayasa reformu üzerinde son kararı ise Senato ve Meclis’in ortak toplanacağı Kongre verecek.
XS
SM
MD
LG