Erişilebilirlik

Senato Guantanamo Esir Kampını İnceliyor


Irak’ta, Ebu Gureyp cezaevindeki tutukluların işkence yapılırken çekilmiş fotoğrafları tüm Dünya’da şok yaratmıştı. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen Amerika hala birçok kesimde işkence olarak nitelenen baskıcı sorgu yöntemlerinin yasallığını tartışıyor.

Tartışmaların merkezinde terör zanlılarını sert yöntemlerle sorgulamaya izin veren 2003 tarihli bir Adalet Bakanlığı belgesi var. Ebu Gureyb skandalinden sonra varlığı ortaya çıkan belge askeri sorgulamaları yapan görevliler için bir rehber niteliğindeydi. Belgede ülke dışındaki tesislerde sorguya çekilen terör zanlılarına karşı kullanılacak sorgulama teknikleri, başka bir deyişle zanlılara ne yapılıp yapılamayacağı belirtiliyordu. Belge, yazıldıktan dokuz ay sonra geri alınmasına rağmen etkileri ve yankıları sürüyor. Bir nedeni belgede izin verilen sorgulama tekniklerinin Küba’daki Guantanamo üssünde de kullanılmış olması.

Senato Adalet Komisyonu da son toplantısında bu konuyu görüştü. Komisyon Başkanı Senatör Dianne Feinstein terörizmle mücadele istihbaratın hayati önem taşıdığını ancak istihbarat elde edeceğiz diye zanlılara işkence yapılamayacağını söyledi. Senatör Feinstein zanlılara kötü muamele ve işkence yapılmasına derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.

Amerika’da iç istihbarattan Federal Soruşturma Bürosu adıyla bilinen federal polis sorumlu. Kısaca FBI olarak bilinen teşkilatın bünyesinde tek işi el Kaide lideri Usame bin Ladin’i takip etmek olan ayrı bir bölüm var. Bu bölümde çalışan Jack Cloonan adlı eski bir polis, konuşturmak için zanlıların işkence tutulmasının ters tepki yaptığını söyledi.

Eski FBI ajanı, El Kaide militanlarıyla yaptığı görüşmelerden işkencenin tek etkisinin kin ve intikam duygularını artırmak olduğunu fark ettiğini belirtti ve devamla: Biz onlara işkence yaparken onlar Amerika ya da Amerikalıları hedef alacak daha büyük ve kanlı saldırıların planlarını yapıyorlar dedi. Dolayısıyla işkenceyle biraz bilgi elde etsek bile, bize korkunç bir şekilde düşman, bizi yok etmekten başka bir şey düşünmeyen insanlar yetiştiriyoruz...” dedi.

FBI’dan istifa ettikten sonra kendi güvenlik şirketini kuran Jack Cloonan, el Kaide militanları ve diğer terör zanlılarından bilgi almak için en etkin yolun onlarla dost olmak olduğunu, çok zor olmakla birlikte bunun imkansız olmadığını savunuyor.

Eski FBI ajanı, hayatını Usema bin Ladin’e atamış bazı zanlıların zamanla saf değiştirdiğini, kendileri aleyhine işlese de yargı sisteminin adil bir şekilde çalışmasından, suçlu oldukları kanıtlanıncaya kadar masum sayılmalarından memnunluk duyduklarını vurguladı.

Senato Adalet Komisyonu’na Adalet Bakanlığı’nın Başmüfettişi Glenn Fine de bigli verdi. Fine, yeni sorgulama yöntemleri hakkında Savunma Bakanlığı’nın birkaç kez uyarıldığını ancak uyarıların dikkate alınmadığını söyledi.

Başmüfettiş Fine, terör zanlılarının sorgularına her zaman FBI ajanlarının katıldığını ancak, 2003 yılından itibaren, FBI başkanının emriyle sorgulamaları izlemekle yetindiklerini bildirdi.

Komisyon üyelerinden Senatör Arlen Specter Adalet Bakanlığı Başmüffetini eleştirdi, “FBI ajanlarının izlemek yerine tanık oldukları meşruluğu tartışmalı yöntemleri derhal üstlerine bildirmeleri gerekirdi” dedi.

XS
SM
MD
LG